Self test κορωνοϊού: Πώς θα μπορούμε να το κάνουμε του και πόσο ακριβές είναι (βίντεο)

Η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αποφάσισε να χορηγήσει δωρεάν τεστ αντιγόνων ή διαφορετικά self test σε όλους τους πολίτες που διαθέτουν AMKA, για αυτοεξέταση στο σπίτι.

Πρόκειται στην ουσία για ένα νέου τύπου τεστ, το οποία κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς του, χωρίς να απαιτείται συνταγογράφηση, και το οποίο θα μπορεί να κάνει μόνος του.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα rapid test αυτοεξέτασης κυκλοφορούν ευρέως στις ΗΠΑ, ενώ προσφάτως άρχισαν να χρησιμοποιούνται και στην Ευρώπη και από το τέλος Μαρτίου θα κυκλοφορήσουν και στα φαρμακεία της χώρας μας. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, κατά την ενημέρωση, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που τα χορηγεί δωρεάν στους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, από την στιγμή που ο πολίτης θα το προμηθεύεται από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στην συσκευασία από το στόμα και να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κορωνοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.

Πώς λειτουργούν τα self test

Σύμφωνα με οδηγίες του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί των self test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο.

Στην περίπτωση που το τεστ κορωνοϊού βγει θετικό, τότε θα παράξει μια εμφανή χρωστική. Σημειώνεται ότι η ακρίβεια διάγνωσης του τεστ άγγιξε το 71%. Τα τεστ έγιναν σε 60 πολίτες που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό με την πραγματοποίηση PCR (μοριακού) τεστ.

Γαλλική εταιρεία που σκοπεύει να διοχετεύσει τέτοια rapid test αυτοδοκιμής στη χώρα, αναφέρει πως προκειμένου να πραγματοποιηθεί το τεστ, ο πολίτης θα πρέπει να εισάγει μια μπατονέτα ως 3 με 4 εκατοστά στη ρινική κοιλότητα και να την περιστρέψει πέντε φορές πριν την αφαιρέσει. Στη συνέχεια, αναμειγνύει το δείγμα με το υγρό που παρέχεται στο kit και αναμένει το αποτέλεσμα.

Τα self test είναι πιο εύκολα στη χρήση σε σχέση με τα κλασικά rapid test και πρόκειται για τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά. Σημειώνεται ότι η γαλλική εταιρεία που έχει αναπτύξει τα τεστ αυτά, υποστηρίζει ότι η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να φτάσει το 95% σε συμπτωματικούς ασθενείς, ενώ μειώνεται στο 50% με 60% για ασυμπτωματικούς φορείς.