25η Μαρτίου: Ακύρωσε λόγω lockdown ο Μακρόν - Ετοιμασίες με τον Αλιάγα στην παρουσίαση της παρέλαση

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψή του στην Αθήνα. για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Γαλλία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης με τον κορωνοϊό στη Γαλλία και την επιβολή αυστηρού lockdown για έναν μήνα στο Παρίσι και σε άλλες 16 περιοχές.

Τρίτο, πιο ευέλικτο lockdown ενός μήνα στο Παρίσι ανακοίνωσε ο Καστέξ

Την απόφαση της κυβέρνησης για την εκ νέου καραντίνα δημοσιοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

«Νέα μαζικά μέτρα αναχαίτισης της επιδημίας θα εφαρμοστούν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και για 4 εβδομάδες» σε 16 διαμερίσματα, μεταξύ αυτών στο Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή του, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Καστέξ, την ώρα που η Γαλλία πλησιάζει το όριο των 100.000 νεκρών από την Covid και η «πρόοδος της επιδημίας επιταχύνεται».

Εξήγησε, εντούτοις, ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, όπως και τα καταστήματα πώλησης «ειδών πρώτης ανάγκης», μεταξύ αυτών και τα βιβλιοπωλεία.

«Σχετικά με τις μετακινήσεις εκτός της οικίας, κυρίως για να πάρει κανείς αέρα, να βγει για έναν περίπατο, να αθληθεί, θα γίνονται υπό συγκεκριμένο πλαίσιο, όμως βάσει λιγότερο αυστηρών κανόνων σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο και Νοέμβριο», κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων καραντινών στη Γαλλία, υπογράμμισε.

Όμως, οι μετακινήσεις εκτός των περιφερειών θα απαγορεύονται. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 20.00 τοπική ώρα.

«Είναι ένας τρίτος δρόμος που ακολουθούμε, ένας δρόμος που θα επιτρέψει να φρενάρουμε (την επιδημία) χωρίς να μείνουμε κλεισμένοι», τόνισε, περιγράφοντας τα μέτρα ως «απαραίτητα», «ισορροπημένα» και «τοπο-κεντρικά».

Ο Νίκος Αλιάγας θα παρουσιάσει την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Διαφορετικά από ό,τι σχεδιαζόταν προ πανδημίας, αλλά με λαμπρότητα, συγκίνηση και ομοψυχία, θα εορταστεί η 25η Μαρτίου, στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Σε ό,τι αφορά στις παρελάσεις, θα γίνει μόνον η στρατιωτική, ανήμερα της επετείου, χωρίς θεατές, μόνο με την παρουσία των επίσημων προσκεκλημένων.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό στην Ελλάδα, οι τρεις «μεγάλες δυνάμεις», Γαλλία, Αγγλία και Ρωσία, θα είναι τιμώμενες χώρες.

Στην Αθήνα για τους εορτασμούς αναμένεται να βρεθούν, μετά την ακύρωση Μακρόν, ο πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν με τη σύζυγό του, Βλαντλένα.

Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Λόγω της πανδημίας, έχει προγραμματιστεί ένα διήμερο περιορισμένων εκδηλώσεων, αρχικά την 24η Μαρτίου με την ξενάγηση στην Πινακοθήκη, όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός θα ξεναγήσουν τους επίσημους προσκεκλημένους στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη.

Όπως έχει εξηγήσει η υπουργός Πολιτισμού, «τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης, γεγονός που τοποθετεί την Αθήνα στον αστερισμό των πρωτευουσών που φιλοξενούν μεγάλα μουσεία Τέχνης, και η απόδοσή της στο ελληνικό και το διεθνές φιλότεχνο κοινό θα πραγματοποιηθούν μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες».

Την επομένη, 25η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση, στο Σύνταγμα. Όπως έχει γίνει γνωστό, δεν θα υπάρχουν άλλοι θεατές πέραν των επίσημων προσκεκλημένων της ελληνικής κυβέρνησης και ενός αριθμού επισήμων, λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Η παρέλαση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα την παρουσιάσει ο Νίκος Αλιάγας.

Στην Αθήνα έχει ξεκινήσει ήδη ο σημαιοστολισμός για την μεγάλη επέτειο, ενώ χθες Πέμπτη έγιναν και οι δοκιμαστικές πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Αθήνα.