Προσαρμογές στις μετακινήσεις & τα ωράρια - Τι ανοίγει & ποια μέτρα χαλαρώνουν

Μερική χαλάρωση στα μέτρα του lockdown θα εισηγηθούν σήμερα οι ειδικοί, που συνεδριάζουν ως είθισται σήμερα Παρασκευή, με τον Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα στις έξι να προχωρά στις επίσημες ανακοινώσεις για τα όσα τελικά θα αποφασιστούν και την εφαρμογή τους.

Τα δεδομένα δείχνουν πως η κυβέρνηση προχωρά σε σχεδιασμό με ορισμένες προσαρμογές των μέτρων, όπως την χαλάρωση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, κάτι που αναμένεται να ισχύσει ήδη από αύριο Σάββατο.

Προσαρμογές στις μετακινήσεις  – Τι αναμένεται να αλλάξει

Έτσι από το Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει η χαλάρωση κάποιων μέτρων όπως η κατάργηση του ορίου μετακινήσεων των δύο χιλιομέτρων (για τον κωδικό 6 που ισχύει τώρα, αλλά και για τον κωδικό 2, που αφορά σε αγορές ειδών πρώτης ανάγκης, επομένως παύει και ο έμμεσος περιορισμός της χρήσης αυτοκινήτου).

Αλλάζει επίσης το ωράριο απαγόρευσης μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα (από τις 7 το απόγευμα που ετίθετο σε ισχύ έως τώρα, επιστρέφει στο να ξεκινά από τις 9 το βράδυ).

Την ίδια στιγμή όμως οι λοιμωξιολόγοι απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν πολύ προσεκτικοί στην καθημερινότητά τους και στις επαφές που έχουν, καθώς ο κορωνοϊός παραμένει εδώ και η μεταδοτικότητά του είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η προσαρμογή αυτή στα μέτρα κρίνεται απαραίτητη από την κυβέρνηση και λόγω της κούρασης των πολιτών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται, με την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους να λειτουργεί σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης, χωρίς να επιβαρύνει περαιτέρω την εξέλιξη της πανδημίας.

Στην κυβέρνηση διαμηνύουν πως δεν πάμε ακόμη προς κάποιο άνοιγμα δραστηριοτήτων, αλλά σε «εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες και που δε θα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ανοίγει ο καιρός και πρέπει να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων» όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ανοίγουν κομμωτήρια και αρχαιολογικοί χώροι

Σε κάθε περίπτωση, με την «έκρηξη» των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση θέλει να πάει με μικρά και σταθερά βήματα στο άνοιγμα της αγοράς και το πρώτο βήμα όπως όλα δείχνουν θα είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων.

Η πιθανότερη ημέρα επαναλειτουργίας στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής είναι η Δευτέρα, όπου το άνοιγμα φυσικά θα γίνει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Όπως και στο προηγούμενο lockdown, τα κομμωτήρια είχαν ανοίξει πρώτα από την αγορά και, όπως φάνηκε, δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας.

Προς άνοιγμα ωστόσο πάνε και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ και τα δικαστήρια αναμένεται να ανοίξουν άμεσα μετά την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το επόμενο βήμα, από τις 29 Μαρτίου, αναμένεται να είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, κάτι το οποίο έχουν τονίσει σε κυβέρνηση, αλλά και οι ειδικοί πως αποτελεί προτεραιότητα και τον Απρίλιο θα ακολουθήσουν τα σχολεία και αμέσως μετά η εστίαση και άλλες δραστηριότητες.

Γεραπετρίτης: Άνοιγμα τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου. Εάν και εφόσον…

Μετά τα πρώτα βήματα και εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα, αναμένονται και τα επόμενα βήμα από πλευράς κυβέρνησης, για ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Mega ανέφερε πως τα μέτρα που αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα, είναι «προσαρμογές οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων».

Ο υπουργός στάθηκε στην κούραση που νοιώθουν οι πολίτες από την παρατεταμένη διάρκεια του lockdown και προανήγγειλε πως το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς θα γίνει είτε τέλος Μαρτίου είτε αρχές Απριλίου.

«Σας διαβεβαιώνω ότι αν αποφασιστεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε είναι στο τέλος Μαρτίου είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλη την προφύλαξη την οποία απαιτείται. Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρχει ορατότητα για να βγούμε επιτέλους από αυτόν τον εφιάλτη», δήλωσε και σημείωσε πως θα είναι «λίγες οι εβδομάδες που θα χρειαστεί να κάνουμε ακόμη υπομονή».