Από το Σάββατο χαλαρώνουν τα μέτρα: Παρασκευή οι αποφάσεις για ωράρια, μετακινήσεις, κομμωτήρια

Παρότι οι αποφάσεις φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει», οι ειδικοί ακύρωσαν τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση και θα πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις στην τακτική σύσκεψη της Παρασκευής, προκειμένου να μελετήσουν ενδελεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, όπου τα τεστ ήταν πολύ λιγότερα απ’ όσα γίνονται τις καθημερινές.

Η μερική χαλάρωση των μέτρων και η σταδιακή άρση του Lockdown, είναι πάντως ο κύριος σχεδιασμός της κυβέρνησης στην παρούσα φάση και ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο, 20 και 21 Μαρτίου 2021, οι πρώτες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή στις 18:00, από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Tι θα αλλάξει στις μετακινήσεις και το ωράριο περιορισμού κυκλοφορίας

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το πρώτο μέτρο που συζητείται είναι η μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από αυτό το Σαββατοκύριακο. Αυτό είναι το πρώτο μέτρο που πιθανότατα θα χαλαρώσει, με τον Νίκο Χαρδαλιά βέβαια να αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις την Παρασκευή.

Να τονιστεί πως μέχρι τώρα, για Σάββατο και Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται και αναμένεται να «κλειδώσει» είναι το ωράριο για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις 9 το βράδυ.

Οι ειδικοί οδηγούνται προς την κατεύθυνση αυτή συνυπολογίζοντας και την κόπωση των πολιτών από τον συνεχή εγκλεισμό, καθώς και ότι η ημέρα πλέον μεγαλώνει και οι πολίτες θα μπορούν να κινηθούν για περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συνωστισμού.

Το δεύτερο μέτρο που έχει να κάνει με τις μετακινήσεις είναι ότι θα σταματήσει να ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλον δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6. Υπενθυμίζεται πως έως και σήμερα το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο χωρίς τη χρήση ΙΧ, αλλά πεζή ή με ποδήλατο εντός δήμου ή έως 2 χιλιόμετρα απόσταση από τον τόπο κατοικίας.

Τα κομμωτήρια ακολουθούν στη λίστα και ανοίγουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου

Ένα άλλο μέτρο που συζητούν οι λοιμωξιολόγοι είναι ένα πρώτο άνοιγμα της αγοράς. Προτεραιότητα φαίνεται πως έχουν τα κομμωτήρια, τα οποία αναμένεται την Παρασκευή να πάρουν το «πράσινο φως» προκειμένου να επαναλειτουργήσουν, κάτω πάντα από τα προβλεπόμενα μέτρα.

Το σενάριο λέει πως η πιθανότερη ημερομηνία ανοίγματός τους είναι η Δευτέρα 22 Μαρτίου. Όπως και στο προηγούμενο lockdown, τα κομμωτήρια είχαν ανοίξει πρώτα από την αγορά και, όπως φάνηκε, δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας. Τα παραπάνω μέτρα χαλάρωσης φυσικά θα κριθούν από τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα μελετήσουν όλα τα δεδομένα και αυτής της εβδομάδας, καθώς η έξαρση της πανδημίας εξακολουθεί να τους πονοκεφαλιάζει.

Η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και σταδιακά θέλει να ανοίξει η αγορά, καθώς η κατάσταση για τους επιχειρηματίες έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Και αυτό που στοχεύουν είναι να αποφασιστεί σταδιακή άρση των περιορισμών στο εμπόριο, ώστε να επιστρέψει η κοινωνία στην κανονικότητα. Πιθανή ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου είναι η 29η Μαρτίου, όπως αναφέρει και ο ΣΚΑΪ, ενώ από Απρίλιο αναμένεται το άνοιγμα στα σχολεία.

Παραδοχή Πελώνη για την κόπωση που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τόνισε πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει κόπωση σε όλα τα επίπεδα και γίνεται μια προσπάθεια να «αποσυμπιεστεί» η κατάσταση με ένα σταδιακό άνοιγμα, αλλά με προσοχή.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ανέφερε: «Αν δεν είχαμε τα μέτρα σε ισχύ, θα είχαμε πολλά περισσότερα κρούσματα αυτή τη στιγμή και πολύ περισσότερους θανάτους. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι προφανώς υπάρχει τεράστια κόπωση στην κοινωνία και απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης».

«Το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες. Από τη μια ενισχύουμε το ΕΣΥ και εστιάζουμε στα σημεία τα οποία μπορεί να υπάρχει θέμα και από την άλλη αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται στις εισηγήσεις της επιτροπής», κατέληξε.