Χαρταετός εντός δήμου, ή σε όμορο στα 2km - Πεζή ή με ποδήλατο & κωδ. 6 στο 13033

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα πάρκα και την Καθαρά Δευτέρα. Έκκληση για τήρηση των μέτρων και για μεγάλη προσοχή.

Καθαρά Δευτέρα με ανοιχτά τελικά τα μεγάλα πάρκα της Αττικής και πέταγμα χαρταετού με SMS κωδικού 6 στο 13033, αλλά εντός του δήμου μας, ή στα δύο χιλιόμετρα σε όμορο δήμο.

Παρότι χθες λόγω του lockdown και της κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας κορωνοϊού στην χώρα υπήρχε προβληματισμός για το ενδεχόμενο συνωστισμού στα πάρκα των μεγάλων κυρίως πόλεων, τελικά οι σκέψεις, αλλά και οι δηλώσεις που έγιναν, πως θα ήταν πιθανή η επιβολή προστίμου για όσους επιχειρήσουν να πετάξουν χαρταετό και πως θα έκλειναν τα μεγάλα πάρκα για τα κούλουμα, έμειναν ευτυχώς μόνο σκέψεις.

Τα πάρκα θα είναι ανοιχτά και όσοι θελήσουν να τηρήσουν το έθιμο του πετάγματος του Χαρταετού, που καλωσορίζει την Άνοιξη γεμίζοντας χρώματα τον ουρανό και απογειώνει την αίσθηση ελευθερίας, που αποζητούμε όλοι και που τόσο έχουμε ανάγκη στις μέρες μας, δεν απαγορεύεται.

Συνιστάται βέβαια αυτό να γίνει με την δέουσα προσοχή, εντός των χιλιομετρικών ορίων που επιβάλει ούτως ή άλλως ο κωδικός 6  και με τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας.

Καθαρά Δευτέρα: Πού μπορούμε να πετάξουμε χαρταετό - Πού έχουν  προγραμματιστεί εκδηλώσεις; | ΕΛΛΑΔΑ | thepressroom.gr

Παραμένει σε ισχύ το γεγονός ότι οι μετακινήσεις με τον κωδικό 6 γίνονται πεζή, ή με ποδήλατο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, λουκέτα στα πάρκα δεν αναμένεται να μπουν και όποιος επιθυμεί να κάνει βόλτα θα μπορεί, με βάση τα προβλεπόμενα μέτρα (αποστολή SMS και κωδικός 6 για άθληση), υπό τον όρο βέβαια να κινηθεί με τα πόδια ή με ποδήλατο σε απόσταση έως 2 χιλιομέτρων από την κατοικία του ή εντός του δήμου στον οποίο υπάγεται, κάτι που ισχύει ούτως ή άλλως με τον συγκεκριμένο κωδικό.

Σε περιοχές που δεν έχουν κάποιο πάρκο ή κατάλληλο χώρο, η μετακίνηση στο κοντινότερο σε όμορο δήμο, δεν απαγορεύεται, αλλά πάντα πεζή, ή με ποδήλατο.

EL - Χαρταετός με χαρτί ή SMS! Περιπολίες αστυνομικών την Καθαρά Δευτέρα

Έκκληση να μην αγνοήσουμε τις ισχυρές συστάσεις των ειδικών

Αξίζει να σημειωθεί πως οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως πρέπει να αποφευχθούν οι συνωστισμοί στα πάρκα, καθώς τα κρούσματα ειδικά στην Αθήνα δεν λένε να πέσουν και μάλιστα αναμένεται αύξησή τους και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου ήδη παρουσιάζει έξαρση ο ιός.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιηθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις εκτός δήμου και νομού κατοικίας.

Παράλληλα, σήμερα στην ενημέρωση για την πανδημία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά για το θέμα, απευθύνοντας σύσταση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Καθαρά Δευτέρα 2021 μέτρα: Καμία σκέψη για κλειστά πάρκα, καμία απαγόρευση  για τον χαρταετό | Alphafreepress.gr

Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ και την Καθαρά Δευτέρα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους παρακάτω λόγους:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της διαμονής τους.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για διαζευγμένους γονείς ή γονείς που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1′.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
  • Μετακίνηση εκτός νομού προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού και οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε παράβαση.

Είναι σαφές επομένως πως δεν επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλον νομό, ή σε τυχόν εξοχική κατοικία για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας.