Λουκέτα στα πάρκα την Καθαρά Δευτέρα - Πρόστιμο για το πέταγμα του χαρταετού

Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ξεκάθαρο πως σε καμία περίπτωση, περιθώρια χαλάρωσης, με τους ειδικούς να απευθύνουν καθημερινά εκκλήσεις για αποφυγή του συνωστισμού και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί κατόπιν σχετικής απαγόρευσης σε όλη την Ελλάδα και από τις προτροπές και τις απαγορεύσεις δεν θα εξαιρεθεί όπως όλα δείχνουν ούτε η Καθαρά Δευτέρα. Θα ήταν εξάλλου κρίμα, όπως επισημαίνουν κυβέρνηση και ειδικοί, για μία ημέρα χαλάρωσης, να πάμε εβδομάδες πίσω στην μάχη με το τρίτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού.

Στόχος των ειδικών είναι ο εορτασμός για τα Κούλουμα να γίνει στα… μπαλκόνια, όπως ακριβώς έγινε για όσους μπόρεσαν να γιορτάσουν και την Τσικνοπέμπτη και οπωσδήποτε σε στενό οικογενειακό κύκλο.

13 μέρη στην Αθήνα για να πετάξεις χαρταετό!

Ο Χαρταετός φέρνει πρόστιμο φέτος

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, οι πολίτες θα απαγορεύεται και την Καθαρά Δευτέρα να μετακινηθούν με αυτοκίνητο είτε στο βουνό, είτε στη θάλασσα και γενικότερα εκτός του δήμου τους.

Ακόμα και αν οι πολίτες δεν χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους για να πάνε σε έναν ανοιχτό χώρο και να πετάξουν χαρταετό, απαγορεύεται να μεταβούν σε ένα τέτοιο σημείο ακόμα και με τα πόδια.

  • Αυτό αν όχι ευθέως, εμμέσως πάντως συνιστά απαγόρευση στην τήρηση και αυτού του εθίμου φέτος.

Κούλουμα στην Αθήνα: Πού να πετάξετε σήμερα τον χαρταετό σας και τι να προσέξετε

Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι πολίτες κινδυνεύουν με πρόστιμο 300 ευρώ καθώς το πέταγμα του χαρταετού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο με τον κωδικό 6.

Κάτι που επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας με δηλώσεις του στο Star: «Το πέταγμα του χαρταετού δυστυχώς δεν καλύπτεται με τον κωδικό 6, για αυτό και εμείς έχουμε σαν αστυνομικοί ζητούμε να μην βρεθούμε στην δύσκολη θέση να βεβαιώσουμε παραβάσεις σε πολίτες και σε οικογένειες».

Σε ποια σημεία της Αττικής μπορούμε να πετάξουμε χαρταετό - Τι να προσέξουμε | ΕΛΛΑΔΑ | thepressroom.gr

Σκέψεις να κλείσουν τα πάρκα της Αθήνας για τα Κούλουμα

Προκειμένου να αποφευχθούν νέες εντάσεις, υπάρχουν σκέψεις να κλείσουν μεγάλα πάρκα, όπως είπε και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης: «Το Αττικό Άλσος, το Πάρκο Τρίτη και το Πεδίον του Άρεως σε συνεννόηση και με οδηγίες που θα έχουμε από την Πολιτική Προστασία, θα δούμε τις επόμενες μέρες αν θα παραμείνουν σε λειτουργία».

Καθαρά Δευτέρα

Τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ και για την Καθαρά Δευτέρα

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιηθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις εκτός δήμου και νομού κατοικίας.

«Το πέταγμα του χαρταετού δυστυχώς δεν καλύπτεται από τον κωδικό 6 με την αποστολή SMS. Γι’ αυτό και εμείς σαν αστυνομικοί ζητούμε να μην βρεθούμε στη δύσκολη θέση να πρέπει να βεβαιώσουμε παραβάσεις σε πολίτες ή οικογένειες», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Νίκος Ρήγας, αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, προσθέτοντας ότι το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 300 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε πως, «το Αττικό Άλσος, το Πάρκο Τρίτη και το Πεδίον του Άρεως σε συνεννόηση και με οδηγίες που θα έχουμε από την Πολιτική Προστασία, θα δούμε τις επόμενες μέρες αν θα παραμείνουν σε λειτουργία».

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες ειδική αναφορά για το θέμα θα γίνει αύριο και από τον υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις προς τους πολίτες.

Καθαρά Δευτέρα : Απαγορεύεται το πέταγμα χαρταετού – Σκέψεις να κλείσουν τα μεγάλα πάρκα

Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους παρακάτω λόγους:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της διαμονής τους.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης
    Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για διαζευγμένους γονείς ή γονείς που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν
    Μετακίνηση εκτός νομού προς το σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού και οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε παράβαση.

Επομένως είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλο νομό, τόπους καταγωγής ή εξοχικά σπίτια, για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρα.