Και τα Κούλουμα στο μπαλκόνι αλλά... επιτρέπεται το πέταγμα Χαρταετού;

Διαδημοτικές μετακινήσεις: Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ και για το τριήμερο.

Με το τρίτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην κορύφωσή τους, η θέση της επιστημονικής κοινότητας είναι, όπως και την Τσικνοπέμπτη, ο εορτασμός για τα Κούλουμα να γίνει στα… μπαλκόνια και αυστηρά σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Θέμα πάντως περί απαγόρευσης στο πέταγμα του χαρταετού δεν υπάρχει και τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τέτοιο ζήτημα δεν έχει τεθεί στο τραπέζι, ωστόσο η σύσταση των αρμοδίων είναι η αποφυγή του συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες, βουνά και παραλιακά μέτωπα, αφού τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. άλλωστε αναμένεται ότι θα εντατικοποιηθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις και περιττές μετακινήσεις.

Ειδική αναφορά στο θέμα του πώς θα εορτάσουμε τα κούλουμα και εάν θα μπορέσουμε να πετάξουμε τον χαρταετό, θα γίνει αύριο και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις προς τους πολίτες.

Χαρταετός

Τι ισχύει με τις μετακινήσεις εκτός δήμου

Ωστόσο πρόσφατα ανακοινώθηκαν και τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εντός του δήμου κατοικίας, σε πλαίσιο τον μέτρων για να αποφευχθούν οι μακρινές και άσκοπες μετακινήσεις, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ, καθώς τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν ακόμα μείωση.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στις μετακινήσεις και την αποστολή SMS στο 13033 ισχύουν τα εξής:

Στο sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία κτλ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Στο sms στο 13033 με κωδικό 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Στο sms στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο.

Οι απαντήσεις σε όλα όσα επιβάλλει η χρήση του κωδικού 6:

Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την Περιφέρεια να στείλει κωδικό 6 και βγει βόλτα με αυτοκίνητο ή μηχανή, προκειμένου να πάει σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του.

Σ’ αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται φέτος και το πέταγμα του χαρταετού.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως στο SMS στο 13033 με κωδικό 6, δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός για όσους θέλουν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο.

Συνεπώς, το πέταγμα του χαρταετού δεν δικαιολογείται με την χρήση SMS, εκτός και αν κάποιος διαμένει κοντά σε χώρο όπου θα υπήρχε η δυνατότητα τήρησης του εν λόγω εθίμου, με την απαιτούμενη ασφάλεια και μπορεί να μετακινηθεί ως εκεί είτε με τα πόδια, είτε με το ποδήλατο.