Οι μεταλλάξεις ανέβασαν κατά 40%-60% τη μεταδοτικότητα του ιού στην Ελλάδα

Η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, έχει αυξηθεί κατά 40% έως και  60% λόγω των μεταλλάξεων του, όπως επισήμανε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η κ. Παγώνη εξέφρασε την έντονη ανησυχία της, για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και την ασφυκτική κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το ΕΣΥ, καθώς η Ελλάδα οδεύει πλέον προς την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Παράλληλα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των κρεβατιών στα νοσοκομεία, καθώς η κάλυψη χθες ήταν στο 91%.

Υπογράμμισε ακόμα ότι λόγω των εμβολιασμών στις μεγάλες ηλικίες μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και όπως είπε οι ηλικίες των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι από 30 έως 60 ετών .

Ωστόσο, εξέφρασε και τον προβληματισμό της για τις ποσότητες των εμβολίων, για τι αν θα έχουμε τις δόσεις ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε την μετάδοση των μεταλλάξεων, όπως είπε.

Τέλος, πρότεινε να αυξηθεί η τηλεργασία πάνω από 60%, ώστε όπως είπε να μην μετακινούνται οι πολίτες για να μεταβούν στην εργασία τους, ενώ σημείωσε πως τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν με κανόνες.

Θωμαΐδης: Σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου κορωνοϊού

Κατακόρυφη και επικίνδυνη αύξηση του ιικού φορτίου σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα δείχνουν τα λύματα σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, που επίσης μίλησε στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε στις περιφέρειες αυτές θα αυξηθούν τα κρούσματα, ενώ υπογράμμισε ότι ακόμα δεν έχει μπει μέσα η παράμετρος Τσικνοπέμπτη.

Παράλληλα ο κ.Θωμαΐδης σημείωσε ότι ενδέχεται από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας να έχουμε μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Ανέφερε ακόμα, ότι σε συγχρωτισμό θα υπάρχει διασπορά, η οποία όπως είπε ξεκινά από χαμηλότερες ηλικιακές ομάδες.