Πώς θα γίνει η σταδιακή άρση του lockdown: Μετά τις 15 Απριλίου η εστίαση

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή άρση του lockdown, έχει πλέον ξεκινήσει και όπως έγινε γνωστό η σταδιακή άρση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον τρία στάδια.

Αρχικά θα ανοίξει το λιανεμπόριο, καθώς και τα κομμωτήρια, όπως και άλλοι χώροι προσωπικής φροντίδας. Στη συνέχεια οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων θα επιστρέψουν  στις τάξεις και στα μέσα Απριλίου αναμένεται να επαναλειτουργήσει και η εστίαση.

Ωστόσο όλα θα κριθούν από την πορεία των κρουσμάτων και το επιδημιολογικό φορτίο. Στην περίπτωση που οι ειδικοί δουν θετικά σημάδια και η πίεση στο Σύστημα Υγείας αρχίσει να χαλαρώνει, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Πιθανό άνοιγμα της εστίασης στα μέσα Απριλίου

Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο, αν και, όπως είπε, υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο.

«Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, καθώς σε δυο μήνες είναι οι Πανελλήνιες. Πρόθεση μας είναι όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και να χωρίς φαινόμενα συνωστισμού», συμπλήρωσε ο καθηγητή Μικροβιολογίας.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Απρίλιο να επαναλειτουργήσει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο σημείωσε ότι ακόμα δεν μπορούν να μετατραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει το Πάσχα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Και περνάμε στο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης πριν από το Πάσχα (2 Μαΐου) και στη συνέχεια τη σκυτάλη στο άνοιγμα θα πάρει ο τουρισμός, ενώ τελευταία αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως για άνοιγμα τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, σημειώνεται ότι ο τουρισμός θα δώσει ώθηση στο ΑΕΠ το 2021 από την αναμενόμενη βελτίωση των συνθηκών.

Όπως εκτιμά η Τράπεζα θα υπερβεί τις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες (εξαιρώντας τις καθαρές έμμεσες επιδράσεις), αντανακλώντας την αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 80% ετησίως ή κατά 3,4 δισ. υψηλότερα από το 2020, με τα συνολικά, όμως, έσοδα να υπολείπονται κατά περίπου 10 δισ. σε σύγκριση με τα τουριστικά έσοδα του 2019 (εκτιμώμενα 7,7 δισ. το 2021 έναντι 17,7 δισ. το 2019).