Για τις 22 Μαρτίου μεταφέρεται η άρση του lockdown-Από τι θα εξαρτηθεί το «κλείδωμα» των μέτρων

Tο άνοιγμα της αγοράς και η σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων του lockdown φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν λόγω του ιδιαιτέρως υψηλού αριθμού κρουσμάτων και της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι ο αρχικός στόχος της 16ης Μαρτίου έχει χαθεί και πιθανόν να έχουμε μια νέα παράταση του lockdown, με τους ειδικούς να στρέφονται στην 22 Μαρτίου, ως πιθανή μέρα άρσης των περιορισμών. Η σταδιακή άρση τους θα γίνει με την προϋπόθεση ότι το ιικό φορτίο θα είναι μειωμένο και οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση.

Η πορεία της πανδημίας μέχρι στιγμής δείχνει πως οι μεταλλάξεις, τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα και η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία «φρενάρουν» το ενδεχόμενο ανοίγματος της αγοράς πριν από τις 22 Μαρτίου.

Με ποιο τρόπο θα γίνει η άρση του lockdown

Ενόψει των συνθηκών αυτών, η κυβέρνηση ετοιμάζει το πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς για όταν αυτή ανοίξει.

Το 13032 είναι ήδη έτοιμο και όπως όλα δείχνουν θα χρησιμοποιηθεί στο λιανεμπόριο προκειμένου οι πολίτες να λαμβάνουν την επιβεβαίωση πως έχουν τρεις ώρες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Οι ειδικοί πιστεύουν, πως από τις 22 Μαρτίου μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί το λιανεμπόριο, είτε με click away για αρχή, είτε με ένα μήνυμα διάρκειας τριών ωρών στο 13032.

Με τους εμβολιασμούς να εντείνονται το επόμενο διάστημα, ίσως να δημιουργηθούν και οι συνθήκες για πλήρως ελεγχόμενο και με αυστηρές προϋποθέσεις άνοιγα της εστίασης στα τέλη Απριλίου.