Σεισμός στην Ελασσόνα: Τρίτο βράδυ αγωνίας - Εντατικοί έλεγχοι κτιρίων- Τροχόσπιτα και τροφοδοσία για τους σεισμόπληκτους

Ακόμη μια δύσκολη νύχτα για τη Θεσσαλία με τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από τους διπλούς σεισμούς της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης αντίστοιχα, να έμειναν σε σκηνές, ξενοδοχεία, ακόμη σε στα αυτοκίνητά τα οποία έχουν παρκάρει έξω από τα μισογκρεμισμένα σπίτια τους.

Όσο ο χρόνος περνάει τόσο οι μετασεισμοί γίνονται πιο αραιοί, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σεισμολόγοι και γεωλόγοι αναμένουν τα νέα δεδομένα από τις εικόνες του δορυφόρου, τα οποία θα λάβουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα , προκειμένου να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να πέσουν αρκετά σπίτια, ενώ προκλήθηκε και πανικός στους κατοίκους.

Τροχόσπιτα και τροφοδοσία για τους σεισμόπληκτους

Συνεχίζεται ο σχεδιασμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υποδομών για τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της ΠΕ Λάρισας, οι οποίες επλήγησαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις των προηγούμενων ημερών.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση και βελτίωση της προσωρινής στέγασης των κατοίκων που διαμένουν τις τελευταίες μέρες σε σκηνές, καθώς τα σπίτια τους έπαθαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σήμερα αναμένεται να φτάσει από το υπουργείο Υποδομών στις περιοχές Ελασσόνας – Τυρνάβου ένας πρώτος αριθμός 40 τροχόσπιτων, ώστε να βελτιωθεί η μετεγκατάσταση ενός αριθμού ανθρώπων οι οποίοι διαμένουν σε σκηνές μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της Τετάρτης. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, όπου αναμένεται σταδιακά να καταφθάνουν νέα τροχόσπιτα, αλλά και μεγαλύτεροι οικίσκοι που θα εγκατασταθούν όπου χρειάζεται σε συνεργασία με τους δήμους.

Ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με είδη πρώτης ανάγκης, ειδικά για τους ανθρώπους που δε μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Συγκεκριμένα, στα ειδικά διαμορφωμένα σημεία στο Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου και αλλού, όπου έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής σκηνές για τους πληγέντες, συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με κουβέρτες, υπνόσακους, πόσιμο νερό και φαγητό, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ηλεκτροδότησης, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν θερμαντικά σώματα για την προστασία των κατοίκων από το κρύο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υποδομών έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι χθες Παρασκευή αυτοψίες σε 841 σπίτια, εκ των οποίων τα 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και η υποβολή αναφορών προς τον δήμο Λαρισαίων από κατοίκους και της πόλης της Λάρισας, για την εμφάνιση ρωγμών σε σπίτια, ενώ κλιμάκια μηχανικών συνεχίζουν τους ελέγχους.

Προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης – Με μέτρο η κατανάλωση

Αναφορικά με τα προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη της Λάρισας, όπου εντοπίστηκε έντονη θολότητα στο νερό, μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με την ΔΕΥΑΛ, έχει γίνει η αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση της δημοτικής επιχείρησης σημειώνεται πως, λόγω του μεγάλου μεγέθους του δικτύου ύδρευσης αλλά και του περιορισμού χρήσης των προβληματικών γεωτρήσεων, συστήνεται στους καταναλωτές ο περιορισμός της κατανάλωσης για όλες τις χρήσεις στις απολύτως αναγκαίες ποσότητες, προκειμένου να ομαλοποιηθεί σταδιακά η λειτουργία του δικτύου.

Βούλιαξε η γη στην Ελασσόνα
Σημαντική καθίζηση του εδάφους, η οποία φτάνει ακόμα και τα 40 εκατοστά, προκάλεσε ο Εγκέλαδος σε τμήμα της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εδαφική παραμόρφωση εντοπίζεται σε μια έκταση περίπου 150 τ.χλμ. ενώ η μέγιστη τιμή της παρατηρείται κοντά στο χωριό Δαμάσι.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μικρότερες, αλλά μόνιμες, παραμορφώσεις διαπιστώθηκαν ακόμα και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού που εκδηλώθηκε την Τετάρτη.

Χουλιάρας: «Μας ξάφνιασε ο ισχυρός μετασεισμός»
«Μας ξάφνιασε ο ισχυρός μετασεισμός» στην Ελασσόνα τόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, κρίνοντας, παράλληλα, πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Χουλιάρας τόνισε πως η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ίσως και έναν μήνα.

Αναφερόμενος στον μετασεισμό των 5,9 Ρίχτερ, τόνισε πως ξάφνιασε τους σεισμολόγους.

«Πιστεύαμε ότι θα είχαμε μία καλή εξέλιξη» σημείωσε, εξήγησε, όμως, πως «δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Έχει ξανασυμβεί να έχουμε δύο σεισμούς (σ.σ. του ίδιου μεγέθους)».

Σημείωσε πως ο δεύτερος μεγάλος σεισμός προήλθε από το ίδιο ρήγμα με τον αρχικό, και διαβεβαίωσε πως είναι «μικρή η πιθανότητα» να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα λόγω των 5,9 Ρίχτερ.

Όπως έκρινε, το ζητούμενο πλέον είναι να πάμε σε καταγραφή των ζημιών και αποκατάστασή τους.

Τέλος, είπε πως οι κάτοικοι των σπιτιών που δεν έχουν υποστεί ζημιές μπορούν να επιστρέψουν σε αυτά. «Θα αισθάνονται τους μετασεισμούς, αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε».

Αισιόδοξος ο Λέκκας
Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας και ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και για το αν υπάρχει φόβος για επόμενο μεγάλο σεισμό.

Ο κ. Κόκουρας είπε πως γύρω στα 400 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία στα Τρίκαλα, ενώ πολλοί κάτοικοι παραμένουν σε σκηνές στο χωριό.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μετά τους δύο σεισμούς και με βάση την σεισμική ακολουθία φαίνεται πως οι τεκτονικές δυνάμεις και τα μεγέθη έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους κι έχουν εξαντληθεί.

Θεωρεί ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν αν και η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί με μικρότερους όμως σεισμούς.

Υποστήριξε ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στο δεύτερο σεισμό, οχλήθηκε από τον πρώτο σεισμό με αποτέλεσμα να δώσει κι έναν δεύτερο αντίστοιχου μεγέθους.

Ζήτησε από τους κατοίκους να κάνουν λίγες μέρες ακόμα υπομονή προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους .Τόνισε ότι δεν υπάρχει φόβος για επόμενο μεγάλο μετασεισμό.

Τσελέντης: Μικρή η πιθανότητα για νέο σεισμό ίδιου μεγέθους

Μικρή είναι η πιθανότητα ενός νέου σεισμού στην Ελασσόνα ίδιου μεγέθους με τον χθεσινό και τον προχθεσινό δήλωσε ο καθηγητής Άκης Τσελέντης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τόνισε ωστόσο ότι επειδή τα κτίρια είναι πολύ καταπονημένα, με πολύ μικρότερες δονήσεις μπορεί να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα. Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολύ καιρό ακόμη και θα δώσει σεισμούς ακόμη και 5,4 ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου χαρακτήρισε τους δύο σεισμούς “δίδυμο σεισμό πάνω στο ίδιο ρήγμα”.

Σεισμός και κορωνοϊός
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας του κοροναϊού, οι κάτοικοι της Περιφέρειας Λάρισας αναγκάζονται να μένουν έξω από τα σπίτια τους και έτσι να είναι πιθανώς εκτεθειμένοι στον ιό.

Όπως ανακοίνωσε χτες ο Νίκος Χαρδαλιάς, η ένταξη της Λάρισας στο «βαθύ κόκκινο» αναστέλλεται, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Παράλληλα, τον κατ’εξαίρεση και άμεσο εμβολιασμό των σεισμόπληκτων, λόγω των φαινομένων συγχρωτισμού που δημιουργεί η διαμονή τους σε πρόχειρους υπαίθριους καταυλισμούς, ζήτησε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από τον αν. υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τονγ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.