Ενεργοποίηση νέου ρήγματος από τον σεισμό στην Ελασσόνα, φοβούνται οι ειδικοί

Ο νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης και έγινε αισθητός στη μισή χώρα σχεδόν, έχει σημάνει συναγερμό στους επιστημονικούς κύκλους.

Και αυτό γιατί οι ειδικοί διερευνούν την πιθανότητα ενεργοποίησης νέου ρήγματος, ή διάνοιξη νέου ρηγματικού κλάδου του παρόντος. Οι κάτοικοι της Ελασσόνας πέρασαν τη νύχτα σε ειδικές σκηνές, καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή, ή στα αυτοκίνητά τους.

Νέο ρήγμα βορειοδυτικά 

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας,  δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού.

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό  ακόμη και του ίδιου μεγέθους. Ήδη έχει σημειωθεί ένας ακόμη μετασεισμός 4 Ρίχτερ.

Μ. Σκορδίλης: Ο νέος ισχυρός σεισμός δεν είναι ο τυπικός μετασεισμός

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο Grtimes ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, τονίζει πως ο σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ και έγινες αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας υπολογίζεται ότι είχε ένταση 5,9 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ.

Σημείωσε ότι το επίκεντρο του εντοπίζεται μέσα στη σεισμογόνο περιοχή κοντά στο βορειοδυτικό άκρο του σεισμικού ρήγματος που προχθές έδωσε τον μεγάλο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ.

Ερωτηθείς σχετικά με την μεγάλη ένταση  σεισμού, ο κ. Σκορδίλης σχολίασε ότι δεν πρόκειται για έναν τυπικό μετασεισμό που έχει διαφορά μίας μονάδας με τον κύριο σεισμό. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο αλλά έχει ξανασυμβεί, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας ο κ. Σκορδίλης ανέφερε μία σειρά από παράγοντες σχετικά με την ένταση του συγκεκριμένου σεισμού ενώ όπως τόνισε, είναι μία ώρα της ημέρας όπου ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται στο σπίτι του και ξεκουράζεται.

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά καταγράφηκε σειρά μετασεισμών με τον ισχυρότερο έντασης 5,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Σεισμός στην Ελασσόνα: νύχτα τρόμου μετά τα 5,9 Ρίχτερ (εικόνες) | Κοινωνία | ANT1 News

Βγήκαν στους δρόμους στον Βόλο

Χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου βγήκαν το βράδυ της Πέμπτης στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία, αφού η νέα ισχυρή δόνηση είχε και πάλι μεγάλη διάρκεια, χωρίς πάντως να δημιουργηθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες της περιοχής.

Στα Τρίκαλα ο νέος δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε επίσης σε δρόμους και πλατείες, ανήσυχος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης ανέφερε ότι έως τις 9 το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί περαιτέρω προβλήματα στα χωριά στα ανατολικά του Νομού και στα όρια με την Λάρισα, που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. O σεισμός έγινε αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

Εσπευσμένα στην περιοχή ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, ενώ με εντολή του στην περιοχή μεταβαίνει εσπευσμένα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου