Κωδικός 6 σημαίνει περπάτημα: Τέλος οι διαδημοτικές βόλτες, έως & την Καθαρά Δευτέρα

Η εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων την Τρίτη 2 Μαρτίου στα 2.353, που ήταν ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μήνες, με δύο μάλιστα, από τα τρία κρούσματα να εντοπίζονται στην Αττική μετατρέπουν σε μονόδρομο τις σημερινές αποφάσεις, οι οποίες θα καθορίσουν ένα 15νθήμερο σκληρότερων μέτρων.

Κι αυτό καθώς ειδικοί και κυβέρνηση εκτιμούν πως την χαριστική βολή στον ιό που έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές μας, τον τελευταίο χρόνο, θα μπορούσαμε να την δώσουμε μέσα σε ένα αυστηρά πειθαρχημένο, αλλά αποτελεσματικό 15νθήμερο και αυτό είναι ένα στοίχημα, που αφορά όλους από κοινού, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά.

Πολιτικοί και επιστήμονες δε, σε αυτήν την πιο κρίσιμα από ποτέ φάση της επιδημίας, δεν δίστασαν να καταλήξουν σε τρεις παραδοχές, καθώς στην διόρθωση και την στόχευση αυτών, θα εστιάσουν και τα νέα μέτρα, που ανακοινώνονται το απόγευμα σήμερα Τετάρτη 3 Μαρτίου.

Οι τρεις παραδοχές 

Η πρώτη παραδοχή είναι ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού είναι πολύ πιο μεταδοτικά, δεν ξεχωρίζουν ηλικίες και διασπείρουν τη νόσο με ταχύτητα, πρωτίστως μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Η δεύτερη παραδοχή είναι ότι ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί και όσο κι αν αυστηροποιούνται τα μέτρα, δεν παρατηρείται καμία διαφορά ούτε στην κίνηση στους δρόμους, ούτε στην πορεία της πανδημίας, με αποτέλεσμα να οδηγείται η κατάσταση σε απόλυτο αδιέξοδο.

Η τρίτη και εξίσου σημαντική παραδοχή είναι ότι μετά από έναν χρόνο πανδημίας, θα πρέπει ό,τι αποφασιστεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα, καθώς εκτός από τις αντοχές των πολιτών, εξαντλούνται και οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

Στη βάση όλων των παραπάνω, οι επιστήμονες καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο βασικά σενάρια, θεμελιώνοντας την χαριστική βολή, που καλούμαστε να καταφέρουμε στην επιδημία, ώστε την Άνοιξη να δούμε πραγματικά την καθημερινότητά μας, να ανθίζει.

Το πρώτο σενάριο

Να επιβληθεί καθολικό και αυστηρό lockdown 10 – 15 ημερών, παρόμοιο με αυτό του Μαρτίου του 2020, με στόχο να «παγώσει» κάθε δραστηριότητα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα και να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Το σενάριο αυτό προβλέπει απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας, και μετακίνηση εκτός σπιτιού αποκλειστικά για σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, ιατρό και άσκηση ή βόλτα κατοικίδιου εντός των ορίων της κατοικίας των πολιτών.

Το δημόσιο θα λειτουργεί με τη λιγότερη δυνατή φυσική παρουσία εργαζομένων και οι υπόλοιποι θα εργάζονται με τηλεργασία, ενώ όπου είναι εφικτό θα εφαρμοστεί το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν επιτευχθεί στην πράξη ένα πραγματικά τίμιο και αυστηρό lockdown, τότε σε διάστημα δύο εβδομάδων μπορεί να υπάρξει θεαματική μείωση των κρουσμάτων και να μπορέσει να λειτουργήσει το λιανεμπόριο από τις 16 Μαρτίου, την επομένη δηλαδή, της Καθαρής Δευτέρας.

Το δεύτερο σενάριο και γιατί ο κωδικός 6 σημαίνει μόνο περπάτημα

Να αλλάξει ο κωδικός 6 για την άθληση και να ισχύει μόνο για μετακίνηση με τα πόδια και όχι με αυτοκίνητο, καθώς μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη αιτιολογία περί άσκησης,  αποτελούσε ένα μεγάλο ανοιχτό «παράθυρο» για να πάμε οπουδήποτε μέσα στον ίδιο νομό.

Με τον τρόπο αυτό θα απαγορευθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και δε θα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί π.χ. από την Κυψέλη στο Φάληρο, χρησιμοποιώντας δικό του, ή δημόσιο μέσο μεταφοράς.

Το γεγονός επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, το πρωί της Τετάρτης, όταν μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε πως στέλνοντας τον κωδικό 6 σημαίνει ότι πηγαίνουμε για βόλτα με το κατοικίδιο, ή άσκηση  με τα πόδια και εντός των ορίων του δήμου μας, για το διάστημα στο οποίο θα ισχύσει το αυστηροποιημένο lockdown, που ανακοινώνεται το απόγευμα στις 18:00.

Άλλοι κωδικοί που χρήζουν βελτίωσης

Παράλληλα με τις αλλαγές στον κωδικό 6 μπορεί να εφαρμοστεί η αυστηροποίηση του κωδικού 4, για βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Δεν πρόκειται να καταργηθεί εντελώς ο κωδικός, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνεται τηλεφωνική διασταύρωση με το άτομο το οποίο επικαλείται ο πολίτης. Στο σενάριο αυτό εξετάζονται πρόσθετοι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων, αν και μέχρι σήμερα, στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει ανεξέλεγκτη κυκλοφορία πολιτών, οι έλεγχοι δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει στόχο να σηκώσουν ρολά τα μαγαζιά την Τρίτη, 16 Μαρτίου. Μένει να αποδειχθεί αν ο στόχος είναι ρεαλιστικός..

Συνεδριάζει εσπευσμένα σήμερα Τετάρτη η Επιτροπή Εμπειρογvωμόνων

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συγκαλείται εσπευσμένα και εκτάκτως σήμερα Τετάρτη στις 11:00, για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα, από την πορεία της Covid 19.

Το απόγευμα στις έξι και στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τα επιδημιολογικά δεδομένα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει, το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας Υγείας».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, όσον αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε χθεσινή του συνέντευξη στον Real Fm .

Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουν προστεθεί κλίνες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312.

Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο».

Όσον αφορά στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι ήδη «έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid.

Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου».