Πάνω από 2.000 κρούσματα σήμερα - Επισπεύδονται οι εισηγήσεις για «έξυπνα» μέτρα

Εκτόξευση κρουσμάτων και σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, να αναμένονται να είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν επιβεβαιωθεί από τον ΕΟΔΥ περισσότερες από 2.000 νέες μολύνσεις μόλις για το τελευταίο 24ωρο.

Η επιδημιολογική εικόνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Αττική, γεγονός που επιβάλλει όχι μόνο την παράταση του lockdown και την εντατικοποίηση των ελέγχων, αλλά και εισηγήσεις για αυστηροποίηση των μέτρων.

Με έξυπνο ωστόσο τρόπο, ο οποίος στοχεύει στις αδυναμίες του lockdown, προκειμένου να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του, αλλά και χαλαρώνοντας σημεία, που τυχόν δεν επέφεραν αποτέλεσμα, όπως την απογευματινή απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα.

Στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συζητήθηκε η επιδημιολογική εικόνα του Λεκανοπεδίου και έγινε μια πρώτη εξέταση των νέων αυστηρότερων ενίοτε, αλλά και έξυπνων μέτρων. που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και η ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη λίστα των έξυπνων μέτρων που εξετάζονται, τίθενται υπό διερεύνηση η καταχρηστική χρήση του κωδικού 6 στα SMS, η μη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, ο πλημμελής ή και ανύπαρκτος έλεγχος από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς και οι συχνές διαδημοτικές μετακινήσεις.

Επί τάπητος τέθηκε άλλωστε ξανά  και το θέμα των ελέγχων από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς παρατηρείται η εικόνα ότι οι περισσότεροι από τους πολίτες δεν ελέγχονται από τις Αρχές για τις μετακινήσεις τους.

Εξετάζεται δε, η απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνησης με σκοπό τη σωματική άσκηση. Για παράδειγμα, δεν θα μπορεί κάποιος που μένει στην Κυψέλη, να στείλει SMS για σωματική άσκηση και να μεταβεί στη Γλυφάδα ή στην Πάρνηθα για να περπατήσει.

Εάν αυτό μπει στην τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, θα συνοδευθεί και από εισήγηση άρσης της απογευματινής απαγόρευσης μετακινήσεων από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα

Οι τελικές εισηγήσεις προς την κυβέρνηση θα γίνουν νωρίτερα αυτήν την κρίσιμη  εβδομάδα, αύριο Τετάρτη το πρωί δηλαδή, αντί της Παρασκευής, μετά από  την έκτακτη  συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, το σχέδιο για περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί, αύριο Τετάρτη 3 Μαρτίου στις έξι το απόγευμα και στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, που γίνεται από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια ο οποίος και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα περαιτέρω ενδυνάμωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.