«Σαρώνουν» τη χώρα μας οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού-Σχεδόν βέβαιη η παράταση του lockdown στην Αττική

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού «σαρώνουν» την Ελλάδα, με τα κρούσματα από μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού  να ανέρχονται πλέον σε τετραψήφιο αριθμό. Η υπερ-μετάδοσή τους σε συνδυασμό με τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το ΕΣΥ, αποτελούν παράγοντες που θα καθορίσουν την εξέλιξη των πραγμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, τα μεταλλαγμένα κρούσματα έφτασαν τα 1.053 μετά τα 242 θετικά δείγματα, 226 για τη βρετανική (Β.1.1.7/UK lineage), 12 για τη νοτιοαφρικανική (LineageB.1.351/South Africa) και το πρώτο με τη μετάλλαξη της Ουγκάντα (Lineage A.23.1/Uganda) στο κέντρο της Αθήνας.

Οι μεταλλάξεις αυτές έχουν το χαρακτηριστικό να ταξιδεύουν με μεγάλη ταχύτητα. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το βρετανικό στέλεχος με τη μεγάλη διασπορά που μεταφράζεται σε 990 κρούσματα σε 35 περιφερειακές ενότητες, κυρίως στην Αττική (563 και κυρίως στον Βόρειο και Κεντρικό Τομέα) και τη Θεσσαλονίκη (171). Τα πρόσφατα εγχώρια κρούσματα μοιράζονται σε γειτονικές περιοχές: Αττική, Εύβοια, Λέσβο, Χαλκιδική, Λάρισα, Ιωάννινα, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Ημαθία. Οι διαγνώσεις με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη περιορίζονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Η κυκλοφορία των μεταλλάξεων καθώς και η κακή επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών δημιουργούν προβληματισμό στους ειδικούς σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αλλά και τον χρονικό ορίζοντά τους. Αν κανείς μάλιστα λάβει υπ’ όψιν την αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα του ΕΟΔΥ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το αυστηρά lockdown, ιδιαίτερα στην Αττική, θα παραταθεί.