Σήμερα η απολογία Λιγνάδη: Η απόφαση για την ένσταση ακυρότητας, δεν μπλοκάρει τη διαδικασία

Εν αναμονή της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου που θα κρίνει την ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας που υπέβαλε χθες ,βρίσκεται ο Δημήτρης Λιγνάδης που μετά το μεσημέρι έχει κληθεί ενώπιον της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας να δώσει τη δική του εκδοχή για όσα του καταλογίζονται.

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης πήρε προθεσμία χθες Τετάρτη, για σήμερα, ώστε να απολογηθεί για την βαριά κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος.

Ωστόσο, πριν την απολογία του αναμένεται να εξεταστεί η ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας που υπέβαλε ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Συγκεκριμένα, η πλευρά του σκηνοθέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει:

Απόλυτη ακυρότητα λόγω της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του χωρίς προηγούμενη κλήση του με την ιδιότητα του υπόπτου προς παροχή εξηγήσεων και
Απόλυτη ακυρότητα λόγω της έκδοσης του εντάλματος σύλληψης χωρίς να συντρέχουν οι απαραίτητες προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αναμένεται, από ώρα σε ώρα, να εκδώσει το βούλευμα που θα κρίνει τις αιτιάσεις που διατύπωσε η υπεράσπιση του καλλιτέχνη με βασική στόχευση την ακύρωση του εντάλματος σύλληψής του.

Νομικοί κύκλοι, πάντως, τονίζουν πως η κίνηση αυτή δεν μπλοκάρει τη διαδικασία της λήψης απολογίας από τον κατηγορούμενο, που έχει προγραμματιστεί στις 14:30 το μεσημέρι, καθώς σήμερα λήγει και τυπικά το πενθήμερο που είναι και το ανώτατο χρονικό όριο που μπορεί κάποιος να κρατείται χωρίς να έχει δώσει απολογία στον ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για το αν θα ακυρώσει ή όχι τις δικονομικές πράξεις που κατέστησαν κρατούμενο τον καλλιτέχνη θα έχει πάντως εκδοθεί πριν τις 14:30, οπότε έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η απολογία του καλλιτέχνη.

Η υπερασπιστική γραμμή του Αλέξη Κούγια για τον Δημήτρη Λιγνάδη

Με την ένστασή του ο καλλιτέχνης στρέφεται κατά της ανακρίτριας για την οποία αναφέρει: «Η αβασάνιστη αποδοχή εκ μέρους τής ανακρίτριας των περιστάσεων δήθεν τέλεσης των διωκόμενων αδικημάτων δεν οφείλεται σε ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων, αλλά σε προκατάληψη, στο δυσμενές για εμένα κοινωνικό και πολιτικό κλίμα και στη μεροληπτική και μονόπλευρη υπερπροβολή φημών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Παράλληλα, βάζει στο στόχαστρό του και την Εισαγγελία, αναφέροντας πως υιοθέτησε τις καταγγελίες, χωρίς να ερευνήσει διεξοδικά το θέμα και ενώ από τις 11 Φεβρουαρίου, όταν ο ίδιος πληροφορήθηκε πως κατατέθηκε σε βάρος του μήνυση, είχε υποβάλει αίτηση ώστε να κληθεί σε εξηγήσεις.

Ο κ. Λιγνάδης όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Τζούλης Βινιεράτου για το ΑΠΕ – ΜΠΕ, έχει αιτηθεί να εξεταστούν σήμερα από την ανακρίτρια τέσσερις συγκεκριμένοι μάρτυρες.

Σύμφωνα με τον κ. Λιγνάδη τα πρόσωπα που πρότεινε να εξεταστούν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι κατά τις επίμαχες ημέρες που καταγγέλλεται ότι διέπραξε τους δύο βιασμούς που του αποδίδονται, τον Αύγουστο του 2010 και τον Αύγουστο του 2015, δεν βρισκόταν καν στα σημεία που τον τοποθετούν στις καταγγελίες τους, οι δύο παθόντες.

Ο γνωστός καλλιτέχνης συνοδευόμενος φυσικά από τον συνήγορό του, θα παραδώσει στην ανακρίτρια υπόμνημα με τις θέσεις του, ενώ θα ακολουθήσει η απολογητική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποία η ανακρίτρια θα θέσει τα ερωτήματά της και η όλη διαδικασία που έχει οριστεί για τις 14:30 σήμερα Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, εκτιμάται ότι θα είναι πολύωρη και εξαντλητική.