Μεταλλάξεις & ύποπτα δείγματα από Κρήτη ανησυχούν τον ΕΟΔΥ- Σύσκεψη υπό τον Τσιόδρα

Εκτάκτως υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα η καθοριστική σύσκεψη αυτής της Παρασκευής.

Η «έκρηξη» κρουσμάτων στην Ελλάδα χθες Τρίτη, έχει θέσει σε συναγερμό τον ΕΟΔΥ, με τους ειδικούς να ανησυχούν για τις μεταλλάξεις του νέου κορωνοιού και την επέλαση του τρίτου κύματος, παρά το γεγονός ότι η Αττική, καθώς και άλλοι «κόκκινοι» δήμοι βρίσκονται σε σκληρό lockdown με κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, τις οποίες επικαλείται το  iefimerida.gr, στην καθιερωμένη σύσκεψη των μελών του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, αύριο Παρασκευή, αναμένεται να συμμετάσχει και ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ο νέος κίνδυνος περαιτέρω έξαρσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην χώρα.

Ανησυχία και προβληματισμός για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα

Τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ των ειδικών αναμένεται κατά κάποιο τρόπο να εξειδικευτούν, αποκτώντας μια πιο πρακτική μορφή, στην αυριανή σύσκεψη του ΕΟΔΥ, υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Οι ειδικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους από τα «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα του ιού που έχουν εντοπιστεί στην Αττική, αλλά και ειδικότερα σε περιοχή του δήμου Αθηναίων καθώς και στην Κρήτη.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων αριθμού ύποπτων δειγμάτων από την Κρήτη

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της Ειρήνης Χατζόγλου, που υπογράφει το σχετικό ρεπορτάζ του iefimerida. gr  τις τελευταίες ημέρες έχει ανιχνευθεί σημαντικός αριθμός ύποπτων δειγμάτων του μεταλλαγμένου ιού από το Ιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα δείγματα αυτά βρίσκονταν υπό εξέταση στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών thw Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και δεν αποκλείεται ήδη οι ειδικοί να έχουν στα χέρια τους τα πρώτα αποτελέσματα

Οι μεταλλάξεις του ιού στο επίκεντρο της σύσκεψης

Στη σύσκεψη επομένως αναμένεται να εκτιμηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να συζητηθεί η ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Παράλληλα, οι ειδικοί πρόκειται να επικεντρωθούν και στη δυνατότητα αύξησης των διενεργούμενων τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε συγκαλέσει σχετική έκτακτη σύσκεψη με καθηγητές και ειδικούς στο υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.