Κορωνοϊός: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Πάσχα - Σε πάνω από 725.000 εμβολιασμούς μόνο 5 αλλεργικές αντιδράσεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα πιο “χαλαρό” Πάσχα, ειδικά για όσους έχουν εμβολιαστεί, φάνηκε ότι επικρατεί στους επιστήμονες με βάση πάντα την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εμβολιασμών.

Ήδη έχει εμβολιαστεί περίπου το 4,7% του πληθυσμού και μέχρι τον Απρίλιο θα έχει εμβολιαστεί η πλειοψηφία των ατόμων υψηλού κινδύνου για επιπλοκές από τον κορωνοϊό.

Περισσότεροι από 30.000 εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα έως νωρίς το απόγευμα ,όπως είπε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην χώρα μας.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι έως σήμερα έχουν διεξαχθεί 725.000 εμβολιασμοί και τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο σε ποσοστό εμβολιακής κάλυψης και στην 4η θέση στην ΕΕ όσον αφορά στο εμβολιαστικό ρυθμό.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στα ραντεβού και πως έως σήμερα έχουν κλειστεί 1.420.000 ραντεβού, τα οποία βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των δόσεων.
Ο ίδιος τόνισε ότι ως το Πάσχα εκτιμά ότι θα υπάρχει ένα καλό «ποσοστό ανοσίας ειδικά στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων μέχρι το Πάσχα, απάντησε ότι περίπου θα έχει εμβολιαστεί το 20% και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ελευθερία που επιχειρείται, θα έχει αποτέλεσμα στις μετακινήσεις και σε μια πιο άνετη ζωή χωρίς περιορισμούς, θα ισχύει τηρουμένων των μέτρων προστασίας.
Επίσης η κα. Θεοδωρίδου απαντώντας σε ερώτηση για τις περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων από τα εμβόλια αποκάλυψε ότι «τα περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης είναι 5 και μία περίπτωση που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί κλινικά. Είμαστε σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα και ευτυχείς που δεν έχουμε σοβαρά περιστατικά».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ακόμα ότι μελέτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάπτυξη προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε διάφορες ηλικίες μετά από εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού, έδειξε ότι περίπου τα μισά άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών αναπτύσσουν αντισώματα μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού.
«Το εμβόλιο της Pfizer προκύπτει ότι είναι σταθερό και σε υψηλότερες θερμοκρασίες, σαν του οικιακού ψυγείου», δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

«Όσοι ασχολούνται με τα εμβόλια είναι ευτυχείς όταν ένα εμβόλιο δεν προστατεύει μόνο αυτόν που εμβολιάζεται αλλά και το περιβάλλον του», τόνισε.
Η εκρίζωση του κορονοιού είναι ανέφικτο, είπε, αλλά μπορεί να συμβιώσει μαζί μας ειρηνικά, αυτό θα επιτευχθεί με την φυσική νόσηση και τον εμβολιασμό. Ας ελπίσουμε να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, να είναι ενδημικός και αβλαβής για την οικουμένη.