Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Μόλις 22 οι κενές ΜΕΘ-COVID στα νοσοκομεία της Αττικής

Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στην Αττική λόγω του κορωνοϊού, καθώς μόλις 22 είναι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ-COVID στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, μέσα σε μια ημέρα προσπαθούν να ανοίξουν 15 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού, με μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού και μείωση των γενικών ΜΕΘ που είναι ελάχιστες και δεν φθάνουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, με έγγραφο της 2ης ΥΠΕ που απέστειλε στις 16 Φεβρουαρίου, εντέλλεται το Νοσοκομείο «Αττικό» να ανοίξει 10 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID και το «Θριάσιο» να ανοίξει 5 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID μέσα σε μία ημέρα. Μάλιστα επειδή δεν έγιναν οι προσλήψεις, όπως αναφέρει το έγγραφο, μετακινήθηκαν γιατροί από άλλα Νοσοκομεία του Πειραιά.

«Μπαλώνουν μία τρύπα και ανοίγουν άλλη», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Εξ αιτίας αυτού εγγράφως δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία Νίκαιας, Τζάνειο, Θριάσιο να μειώσουν τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά λόγω των μετακινήσεων των γιατρών», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

«Σχεδιασμός του ποδαριού για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

«Τελευταία στιγμή προσπαθούν να ανοίξουν ΜΕΘ κορωνοϊού με μετακινήσεις γιατρών από το υστέρημα άλλων νοσοκομείων και την περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων γενικών ΜΕΘ όταν είναι γεμάτες και διασωληνωμένοι ασθενείς, γενικά περιστατικά, βρίσκονται σε κοινούς θαλάμους σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Εξαρτημένη η ζωή τους από τις διαθέσεις των ιδιωτικών ΜΕΘ αφού δεν επιτάσσονται και δεν τις διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ- ΕΚΕΠΥ όπως των δημοσίων νοσοκομείων», προσθέτει.

«Χθες, (σ.σ. Πέμπτη) στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής είχαμε λιγότερες εισαγωγές μάλλον λόγω κακοκαιρίας. Για παράδειγμα στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» που στις προηγούμενες εφημερίες εισάγονταν πάνω από 20 περιστατικά κορωνοϊού χθες εισήχθησαν 8 ασθενείς. Οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στις κλινικές είναι 46 στις 60 διαθέσιμες κλίνες», συμπληρώνει.

Η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στα νοσοκομεία της Αττικής

Νοσοκομείο ΚΑΤ: 6 ασθενείς στις 7 κλίνες. Ακόμη δεν άνοιξαν επί πλέον κλίνες
Νοσοκομείο Σισμανόγλειο: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.
Νοσοκομείο Σωτηρία: 80 ασθενείς στις 84 κλίνες.
Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: 34 ασθενείς στις 44 κλίνες.
Νοσοκομείο Γεννηματάς: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες.
Νοσοκομείο Ελπίς: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ. 4 ασθενείς στις 4 κλίνες.
Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες.
Νοσοκομείο Αττικό: 16 ασθενείς στις 23 κλίνες. Ετοιμάζεται η καρδιοχειρουργική μονάδα να δοθεί ως ΜΕΘ κορωνοϊού 10 κλινών με μετακινήσεις ιατρών.
Νοσοκομείο Θριάσιο: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες. Σχεδιάζουν να μειώσουν αντίστοιχες κλίνες της γενικής ΜΕΘ για να αναπτύξουν ακόμη έως 5 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού, με μεταφορά των διασωληνωμένων ασθενών σε άλλες ΜΕΘ.