Λιγνάδης: Οι θεσμοί θα αποφασίσουν αν είμαι επικίνδυνος

Η πρώτη δημόσια αντίδραση του Δημήτρη Λιγνάδη στα όσα είπε σήμερα στη συνέντευξη τύπου η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη ήρθε πριν από λίγο από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη.

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου για τον οποίο έρχονται στο φως της δημοσιότητας σκληρές καταγγελίες και μηνύσεις για σεξουαλική κακοποίηση από άτομα που κινούνται στο χώρο του θεάτρου, μιλώντας στo protothema.gr τονίζει πως «σήμερα μεσολάβησαν διάφορα, το μόνο που θέλω να σχολιάσω είναι η δήλωση της κυρίας Μενδώνη και επιφυλάσσομαι για το μέλλον.

Αν πραγματικά η υπουργός είπε κάτι τέτοιο, αν πραγματικά έχει αποτυπωθεί έτσι όπως το είπε, θέλω να σας πω ότι το αν είναι κάποιος επικίνδυνος άνθρωπος ή όχι, αυτό το αποφασίζουν οι θεσμοί. Δεν προαποφασίζεται και σίγουρα δεν προεξοφλείται. Αυτό είναι μια κρίση της κυρίας Μενδώνη την οποία πρέπει να την αποδείξουν άλλοι θεσμοί…».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των μηνύσεων αρκέστηκε να πει μόνο, ότι «οι καταγγελίες έχουν βγει στον έντυπο τύπο και τα media. Δεν έχω πάρει κάτι στα χέρια μου. Εδώ και ένα μήνα γίνεται αυτό με αυτή τη φημολογία. Σαν να προεξοφλείται και να προδικάζεται…».

Η συνέντευξη Μενδώνη: Είναι επικίνδυνος άνθρωπος ο Λιγνάδης, μας εξαπάτησε

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Αυτό προκύπτει τώρα» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις που έχουν προκαλέσει οι βαριές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση – παρενόχληση από γνωστά πρόσωπα του θεάτρου, ειδικά δε του Δημήτρη Λιγνάδη που ήταν, μέχρι προ ημερών, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Όπως ξεκάθαρα προκύπτει από τις δηλώσεις της, η Κυβέρνηση «αδειάζει», πλέον, πλήρως τον γνωστό ηθοποιό-σκηνοθέτη κατηγορώντας τον μάλιστα ευθέως για βαθιά υποκριτική συμπεριφορά: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης μάς εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μάς πείσει πως δεν έχει σχέση με όλα αυτά» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού προσθέτοντας πως από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες γύρω από το όνομά του, πιέστηκε προκειμένου να αποκαλύψει εάν σχετίζεται με τις κατηγορίες αλλά ο ίδιος το αρνούνταν κατηγορηματικά.

Αναφερόμενη σε πληροφορίες που κυκλοφορούν και οι οποίες κάνουν λόγο για φιλικές σχέσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της ίδιας με τον Δημήτρη Λιγνάδη, η υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά: «Ο πρωθυπουργός γνώριζε τον Λιγνάδη μόνο ως ηθοποιό. Ας βρουν έναν μάρτυρα, μια φωτογραφία που να δείχνει ότι ο πρωθυπουργός ή εγώ κάναμε προσωπική παρέα μαζί του. Δεν θα βρουν» είπε χαρακτηριστικά ενώ απέδωσε αυτές τις πληροφορίες σε κατασκευασμένα fake news που εξυπηρετούν συγκεκριμένους αντιπολιτευτικούς σκοπούς: «Ο βιαστής και ο βιασμός δεν έχουν πολιτικό χρώμα, δεν ανήκουν σε συγκεριμένο πολιτικό κόμμα» τόνισε με νόημα η ίδια και πρόσθεσε πως επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό απαιτείται συναίνεση.

Παράλληλα η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε πως σήμερα το πρωί κατέθεσε στον εισαγγελέα υπόμνημα-αναφορά με την οποία θέτει στην διάθεσή του το σύνολο των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΑ αλλά και τον εαυτό της σε περίπτωση που χρειαστεί να καταθέσει ως μάρτυρας.

Σε γενικές γραμμές στόχος της σημερινής συνέντευξης τύπου ήταν να περάσει το μήνυμα πως η Κυβέρνηση συνολικά και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ειδικότερα τάσσεται απολύτως υπέρ της κάθαρσης και της τιμωρίας όσων έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις: «Βιώνουμε την κατάλυση των θεσμών του Πολιτισμού.

«Η σεξουαλική βία, ειδικά δε όταν συνδέεται με παιδιά είναι μια φρικιαστική υπόθεση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να τιμωρηθούν άμεσα οι θύτες από την Δικαιοσύνη. Ενθαρρύνουμε τα θύματα να μιλήσουν ανοιχτά» τόνισε η Λίνα Μενδώνη προσθέτοντας πως «το υπουργείο Πολιτισμού θα φροντίσει να ανανεωθεί το νομικό πλαίσιο που σχετίζεται με τέτοιου είδους περιστατικά όπου χρειαστεί προκειμένου να μην υπάρξει άλλο θύμα». Πρόσθεσε δε πως ο Κώδικας Δεοντολογίας, που συντάσσεται αυτήν την περίοδο, θα πρέπει να εφαρμοστεί και στις εποπτευόμενες εκπαιδευτρικές δομές του ΥΠΠΟΑ. Πρόσθεσε επίσης πως από δω και στο εξής οι διευθυντές όλων των φορέων θα προκύπτουν μέσα ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την καθυστέρηση απομάκρυνσης του Δημήτρη Λιγνάδη από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, δεδομένου ότι η πρώτη μήνυση εναντίον του είχε κατατεθεί ήδη από τις 5 Φεβρουαρίου ενώ μία μέρα αργότερα είχε δημοσιευθεί και συνέντευξη – καπαπέλτης που τον φωτογράφιζε ως πρωταγωνιστή σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης, η Λίνα Μενδώνη απάντησε πως δεν είχε ενημερωθεί από την εισαγγελία και πρόσθεσε πως ούτε από την διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου υπήρξε αναφορά κάποιου συγκεκριμένου περιστατικού που τον αφορούσε.

Αναφερόμενη δε σε όσους ζητούν την παραίτησή της, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε: «Ακούω ότι η βασική κατηγορία είναι ότι συγκαλύψαμε. Τι να συγκαλύψουμε; Γιατί εμείς δεν ξέραμε. Αν αυτοί ήξεραν, αυτοί συγκάλυψαν. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή» ενώ υπενθύμισε πως το το 2020 η πρώην υπουργός Πολιτισμού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου συμπρωταγωνίστησε με τον Δημήτρη Λιγνάδη σε παράσταση αρχαίας τραγωδίας.