Προς καθολικό lockdown ο δήμος Ευόσμου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης και το Ηράκλειο Κρήτης

Προς καθολικό lockdown, μετά και των εντοπισμό συρροής κρουσμάτων αφρικανικής μετάλλαξης οδεύουν ο δήμος Ευόσμου-Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη αλλά και το Ηράκλειο της Κρήτης, σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδριάζει από νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αναβάθμιση στο επίπεδο «αυξημένου» και «πολύ αυξημένου» κινδύνου, των Ιωαννίνων και της Καλύμνου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και η Θασος αναμένεται να μπει στο κόκκινο, καθώς στο νησί καταγράφεται διασπορά του βρετανικού μεταλλασμένου στελέχους Β 117 . Επι τάπητος και η σύσταση νέων οδηγιών για τη χρήση μάσκας.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας– Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής, κράτησε επιφυλάξεις για το εάν αυτό είναι το τελευταίο lockdown και προέβλεψε ότι αν μέχρι το Πάσχα έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειοψηφία, τότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

Όπως τόνισε «όλα θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό των εμβολιασμών. Ελπίζουμε αυτό να είναι το τελευταίο lock down ωστόσο δεν μπορούμε να το πούμε με ασφάλεια διότι ο Μάρτιος είναι ο πιο επικίνδυνος μήνας». Στόχος, όπως είπε, είναι να «έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των ευπαθών ομάδων. Μόνο τότε θα μειωθεί ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο, για νοσηλεία και ο κίνδυνος για τους θανάτους θα είναι πολύ μικρός».