ΔΕΔΔΗΕ: 7.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα ακόμα

Συνεχίζονται οι εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στο Δίκτυο Μέσης Τάσης της Αττικής, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο ΔΕΔΔΗΕ, σημειώνοντας πως έχουν επανηλεκτροδοτηθεί τμήματα των γραμμών που παρουσίαζαν έως και σήμερα το πρωί ζημιές από την πτώση δέντρων στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ. Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο.

Αυτή την ώρα υπολογίζεται ότι το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης διαμορφώνεται στις 7.000, γνωστοποιεί ο Διαχειριστής, που εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή.

Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την εταιρεία, για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 , μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

Εξωφρενικό χαρακτήρισε ο δήμαρχος Διονύσου το γεγονός ότι η περιοχή βρίσκεται για 4η μέρα χωρίς ρεύμα ενώ σταδιακά αποκαθίσταται το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την υδροδότηση. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης, τόνισε πως λόγω της διακοπής ρεύματος υπήρχε μεγάλο πρόβλημα επικοινωνίας των πολιτών με φορείς αλλά και με το Δημαρχείο.

Ευθύνες στην κεντρική πολιτική διοίκηση επέρριψε ο πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης. Είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ότι «την ώρα στην ώρα της μάχης κάποιοι επέλεξαν να αναζητήσουν ευθύνες και όχι πως θα συνεργαστούμε για να αποκαταστήσουμε τις βλάβες. Το κάνουν για να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες – Εδώ ταιριάζει η παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»…. μας έπιασε στον ύπνο όλους και δεν κάνανε αυτά που έπρεπε να κάνουν».  Και πρόσθεσε ο ίδιος: «έπρεπε αυτό που έγινε τις τελευταίες 2 μέρες να γίνει από την πρώτη στιγμή, η Πολιτική προστασία έχει την ευθύνη να μας συντονίζει όλους. Την ευθύνη έχει η κεντρική πολιτική εξουσία που άργησε να συντονίσει όλο αυτό το μπάχαλο. Η Πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει μαζί με την εταιρεία σε αυτές τις περιοχές που είναι έντονες δενδροφυτευμένες να καθαρίσει τις περιοχές. Το πρόβλημα έχει να κάνει με το πέσιμο τεράστιων δέντρων και όχι με το κλάδεμα. Η πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει ή να κρατήσει τα δέντρα κάτω από το ύψος των καλωδίων ή θα αποφασίσει να υπογειοποιήσει τα καλώδια».

ΚΕΔΕ: Οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα δέντρα

Εν τω μεταξύ, σε ξεκαθάρισμα της κατάστασης σε ό,τι αφορά τις ευθύνες που έχει η Αυτοδιοίκηση στο θέμα που ανέκυψε σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για το κόψιμο και το κλάδεμα των δέντρων, προχώρησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Ειδικότερα με ανακοίνωση της η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα δέντρα που βρίσκονται κάτω από τις γραμμές – δίκτυο μεταφοράς ρεύματος. Την ευθύνη έχει αποκλειστικά ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος μάλιστα ένα μήνα την «Μήδεια» είχε ενημερώσει εγγράφως την ΚΕΔΕ για το θέμα.