Μάχη για την ηλεκτροδότηση των 32.000 νοικοκυριών που παραμένουν χωρίς ρεύμα στην Αττική δίνουν ΔΕΔΔΗΕ, στρατός, ΕΜΑΚ

Συνεχίζεται η μάχη για την επανηλεκτροδότηση 16 γραμμών Μέσης Τάσης σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Άγιος Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία που παραμένουν χωρίς ρεύμα. Χωρίς ρεύμα παραμένουν σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ 32.000 νοικοκυριά ενώ εκτιμάται πως μέχρι το βράδυ ο αριθμός θα μειωθεί κατά πολύ.

Μάχη για την επαναφορά της ηλεκτροδότησης δίνουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ στο έργο της αποκατάστασης συμμετέχουν από χθες το βράδυ κλιμάκια του στρατού και της ΕΜΑΚ. Όπως δήλωσε ο Τάσος Μάνος διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ μετά την σύσκεψη στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, 600 συνεργεία και 1500 εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται επί ποδός. Η Αττική ενισχύεται με προσωπικό από την περιφέρεια.

Έως αυτή την ώρα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με κλιμάκια του στρατού και της ΕΜΑΚ επιχειρούν για την αποκατάσταση των ζημιών σε 22 γραμμές Μέσης Τάσης της ΔΕΗ.

Οι γραμμές αυτές ηλεκτροδοτούν περίπου 40.000 νοικοκυριά σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία, περιοχές όπου παρατηρούνται διακοπές ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, στους 70.000 έφθανε ο αριθμός των μετρητών κατανάλωσης ρεύματος που ήταν εκτός λειτουργίας χθες τα μεσάνυχτα, σημαντικό μέρος των οποίων έχει αποκατασταθεί ενώ οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση των καταναλωτών συνεχίζονται. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία έως αυτή την ώρα έχουν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 30.000 νοικοκυριά.

Οι βλάβες χθες το βράδυ ήταν σήμερα σημαντικά περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα (τα μεσάνυχτα 15 προς 16 Φεβρουαρίου, ήταν εκτός 30.000 μετρητές) και εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στα Βόρεια προάστια της Αθήνας που επλήγησαν χθες από την σφοδρή κακοκαιρία. Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός αναφέρεται σε μετρητές, που σημαίνει ότι αν σε μια πολυκατοικία υπάρχουν δέκα διαμερίσματα καταγράφονται δέκα μετρητές εκτός λειτουργίας σε ένα κτίριο.

Σύμφωνα με την προηγούμενη ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές σε 15 γραμμές Μέσης Τάσης σε σύνολο 43 γραμμών που παρουσιάζουν προβλήματα, σε τμήμα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία. Σε τμήματα των περιοχών αυτών παραμένουν σποραδικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση καθώς η κακοκαιρία έχει πλήξει και το δίκτυο χαμηλής τάσης ενώ η πρόσβαση σε αρκετά σημεία εξακολουθεί να είναι δυσχερής. Το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική έχει ενισχυθεί με τεχνικούς από γειτονικές περιοχές για την επιτάχυνση των εργασιών ενώ γίνεται συντονισμός με τους Δήμους και το Στρατό για την διάνοιξη των οδών.

Πτώση εκατοντάδων δέντρων

Η πτώση εκατοντάδων δέντρων σε γραμμές Μέσης και Χαμηλής Τάσης είναι η κυριότερη αιτία για τις τακτικές και πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης με ασαφή κάθε πρόβλεψη για πλήρη αποκατάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ, από τη σημειώθηκαν 1.000 περιπτώσεις πτώσης δέντρων που είχε σαν αποτελέσματα να μείνουν χωρίς ρεύμα 250.000 νοικοκυριά.

Εν τω μεταξύ τη συνδρομή των μεγάλων Τεχνικών Εταιρειών ζήτησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ζητά να διαθέσουν ανθρώπους και μηχανήματα προκειμένου να συνδράμουν στις εργασίες, όπως η κοπή δένδρων, που είναι αναγκαίες για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Τεχνική σύσκεψη στις 17:00 υπό τον Ν. Χαρδαλιά για την πορεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

«Απόλυτη προτεραιότητα είναι το ζήτημα της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, το οποίο έχει υποστεί συντριπτικές ζημιές μιας και εκατοντάδες δέντρα έχουν πέσει συμπαρασύροντας τα δίκτυα. Ειδικά στο βόρειο και ανατολικό κομμάτι της Αττικής οι ζημιές είναι εκτεταμένες» δήλωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο «σήμερα μέχρι αργά το βράδυ η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών θα έχουν αποκατασταθεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Αιχμές και ενόχληση στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από τις τηλεοπτικές τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, ο οποίος ανέφερε πως «τα συνεργεία ήταν αραγμένα και δεν έκαναν τίποτα». Ευτυχώς για τους καταναλωτές δεν βρίσκεται ο κ. Πατούλης αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ και οι εργαζόμενοι του στις πληγείσες περιοχές, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ.