Κορωνοϊός: Αυξήθηκε κατά 70% το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως το ιικό φορτίο στην Θεσσαλονίκη έχει αυξηθεί κατά 70%. Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, οι ενδείξεις μολύνσεων του πληθυσμού από τον νέο κορωνοϊό στα λύματα στην περιοχή έχουν αυξηθεί κατά 70%, σε σχέση με την μέση τιμή πριν μία εβδομάδα.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε, στις αρχές του μήνα, και μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η αυξητική πορεία στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου ακολούθησε σχετικά ήπιο ρυθμό.

Στις τελευταίες μετρήσεις διαπιστώνουμε μια πιο απότομη άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης. Βεβαίως, αν συγκρίνουμε τη μέση τιμή της τελευταίας εβδομάδας με εκείνη της εβδομάδας 18-21 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή ήμασταν στα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου μετά τα Χριστούγεννα, το ιικό φορτίο σήμερα είναι αυξημένο κατά 345%.

Σε σχέση με το κύμα της πανδημίας του φθινοπώρου βρισκόμαστε σε επίπεδα ιικού φορτίου στα τέλη Οκτωβρίου, ακριβώς πριν από το ξεκίνημα της εκθετικής αύξησης που κορυφώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Η Θεσσαλονίκη εμφάνισε σημαντική αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού χθες, καθώς ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε 144 περιπτώσεις, φτάνοντας ξανά σε τριψήφιο νούμερο, με τα αποτελέσματα να ανησυχούν τους καθηγητές του ΑΠΘ καθώς βλέπουν αύξηση και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

«Την αύξηση που διαπιστώνεται από τις αρχές του μήνα στα λύματα, θα τη δούμε λίγο αργότερα στα νοσοκομεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ στην Α’ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αλλά και της ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, Συμεών Μεταλλίδης.

Υπάρχει ωστόσο αισιοδοξία πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί καθώς ο εμβολιασμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην πόλη μετά το άνοιγμα του εμβολιαστικού κέντρου στην ΔΕΘ.