Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ: Προς παράταση το lockdown

Με αυξητικές τάσεις συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα Υγείας εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς αυξήθηκε εκ νέου ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Παρότι τα κρούσματα δεν είναι πλέον στα επίπεδα του Νοεμβρίου, ωστόσο ο τετραψήφιος αριθμός (1.121 χθες), αλλά και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά το ΕΣΥ.

Αυτό κάνει τους λοιμωξιολόγους να προσανατολίζονται σε παράταση του σκληρού lockdown στα μεγάλα αστικά κέντρα για τουλάχιστον μία ακόμα εβδομάδα και έτσι την ερχόμενη Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, αναμένεται με ενδιαφέρον η νέα τους εισήγηση.

Γεμίζουν οι ΜΕΘ στην Αττική: Στους 309 οι διασωληνωμένοι

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν και πάλι τους 300 σε όλη τη χώρα, καθώς αυξήθηκαν σε 309. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 190 το τελευταίο 24ωρο, ενώ 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Στην Αττική οι ΜΕΘ έχουν σημαντικά μειωμένη διαθεσιμότητα, καθώς μέχρι την Δευτέρα υπήρχαν 27 ελεύθερες. Την ίδια ώρα, το Λεκανοπέδιο συνεχίζει να εμφανίζει τα μισά κρούσματα απ’ όσα επιβεβαιώνονται καθημερινά. Από τα 1.121, τα 529 αφορούν την Αττική, με τα 170 να αφορούν το κέντρο της Αθήνας.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Να δοθεί παράταση μίας εβδομάδας στο lockdown

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως από σήμερα Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου περιμένει να δει μία πρώτη αποκλιμάκωση στην Αττική, ως αποτέλεσμα του lockdown. «Αυτή την στιγμή είμαστε σε ήπια αυξητική πορεία. Στην Αττική θα έχουμε αποκλιμάκωση από αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν ο ίδιος θα πρότεινε παράταση του lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε, πως με τα στοιχεία που διαθέτει θα πρότεινε παράταση μίας εβδομάδας προκειμένου να υπάρξει μια ασφαλής διαχείριση της κατάστασης μετά.

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε πως στην Αττική τουλάχιστον, πρέπει σίγουρα να μείνουμε παραπάνω μέσα. «Η τήρηση της καμπύλης προβλέπουμε ότι θα είναι παρόμοια με εκείνη του Νοεμβρίου» είπε.

Αν όλοι προσέξουμε, ίσως αυτό το lockdown, να είναι το τελευταίο

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε πως εάν όλοι επιδείξουμε την δέουσα προσοχή, αυτό το lockdown μπορεί να είναι και το τελευταίο, προτείνοντας μάλιστα άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click in shop, ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός στα καταστήματα.