Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές στην Αττική - Προβλήματα σε ΜΜΜ & μετακινήσεις

Πολλά και σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιοχές, έχει φέρει η κακοκαιρία «Μήδεια», που χτύπησε την Αττική με ισχυρές χιονοπτώσεις, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία των οχημάτων και των ΜΜΜ, αλλά και φέρνοντας βλάβες στα δίκτυα και διακοπές στην ηλεκτροδότηση, σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου.

Η σφοδρή χιονόπτωση έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, με τη δυσκολία στις μετακινήσεις, να είναι δεδομένη.

Προβλήματα στα ΜΜΜ της Αττικής λόγω χιονιά

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια σε ολόκληρο το δίκτυο της γραμμής 1 του Μετρό.

Επίσης, λόγω προβλημάτων στο δίκτυο του προαστιακού δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο. Τα δρομολόγια του Μετρό γίνονται έως τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας και από εκεί οι επιβάτες με κατεύθυνση προς το Αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται σε συρμούς του Προαστιακού.

Λόγω πτώσης δέντρων και κλαδιών στο δίκτυο του Τραμ, τα δρομολόγια για λόγους ασφαλείας πραγματοποιούνται μόνο στο παραλιακό τμήμα ΣΕΦ-ΒΟΥΛΑ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Έντονα προβλήματα υπάρχουν και στις αστικές συγκοινωνίες με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται δρομολόγια τόσο τα λεωφορεία όσο και τρόλεϊ. Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΑΣΑ εκτελούνται μόνο κάποια δρομολόγια λεωφορείων στα νότια προάστια.

Τα λεωφορεία βγήκαν το πρωί από τα αμαξοστάσια για να πραγματοποιήσουν δρομολόγια στις κεντρικούς δρόμους, αλλά, λόγω της έντονης χιονόπτωσης και της ολισθηρότητας, δόθηκε εντολή να επιστρέψουν στα αμαξοστάσια για λόγους ασφαλείας.

Τέλος, την κυκλοφορία του διέκοψε λίγο πριν τις 7 το πρωί ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, o συρμός με κατεύθυνση την Κηφισιά πέρασε το Ηράκλειο, χωρίς όμως να μπορεί να φτάσει μέχρι την Ειρήνη. Ακινητοποιήθηκε για ώρα εκεί, χωρίς ρεύμα και τελικά επέστρεψε στο σταθμό του Ηρακλείου.

Λίγο πριν τις 7 ανακοινώθηκε στους επιβάτες ότι ο Ηλεκτρικός παύει τη λειτουργία του, αφού δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια ούτε προς την Κηφισιά, ούτε προς τον Πειραιά.
Προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση από την κακοκαιρία «Μήδεια»

Σημειώνεται ότι και σήμερα το πρωί συνεχίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότησησε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Ειδικότερα, διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην Αττική στις περιοχές ‘Αγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, ‘Ανοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.

Τα χιονισμένα κλαδιά πέφτουν στα καλώδια ηλεκτροδότησης

Το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και πάλι λόγω του γεγονότος πως τα χιονισμένα κλαδιά που βαραίνουν από το χιόνι και πέφτουν στα καλώδια.

«Οι δήμοι δεν φρόντισαν να κλαδέψουν τα κλαδιά με αποτέλεσμα οι εναερίτες να χρειάζεται να κάνουν και τους κηπουρούς».

Λίγο πριν από τις 9 το πρωί το πρόβλημα επεκτάθηκε και χαμηλότερα μέχρι το Ψυχικό όπου διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε πολλές γειτονιές. Προς το παρόν δεν υπάρχει εκτίμηση για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο καθώς, όπως λένε από τη ΔΕΗ, το φαινόμενο είναι «δυναμικό» και όσο περνάει η ώρα μπορεί να προκύπτουν και νέα προβλήματα.

Τα προβλήματα στην ηεκτροδότηση επηρεάζουν και τα αντλιοστάσια υδροδότησης. Χωρίς νερό έχουν μείνει η Αγία Παρασκευή και ο Χολαργός.

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στον Διόνυσο – Σε κίνδυνο και η υδροδότηση

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στις περισσότερες περιοχές του δήμου Διονύσου, καθώς παραμένουν για δεύτερη ημέρα χωρίς ρεύμα. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης οφείλεται κυρίως σε δέντρα, που δεν αντέχουν από το βάρος του χιονιού και πέφτουν ή γέρνουν πάνω σε καλώδια.

Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δουλεύουν ακατάπαυστα και σήμερα, όμως σε αρκετές περιπτώσεις επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση και μετά από κάποια ώρα, διακόπτεται πάλι από μια νέα πτώση δέντρου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, τόνισε ότι είναι περισσότερα από 250 τα δέντρα που έχουν πέσει και πως είναι εκατοντάδες οι οικογένειες που μένουν χωρίς ρεύμα για δεύτερο 24ωρο και με τέτοιες συνθήκες. Οι βλάβες είναι πολλές και τα συνεργεία δεν επαρκούν, ενώ επισήμανε και τον κίνδυνο να υπάρξουν πλέον διακοπές και στην υδροδότηση.

Από εκεί και πέρα, τα μηχανήματα του δήμου εργάστηκαν πυρετωδώς όλη τη νύχτα και συνεχίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και προς το παρόν έχουν καταφέρει να κρατήσουν ανοιχτή τη Λεωφόρο Διονύσου, καθώς και το κεντρικό οδικό δίκτυο