Κλείνει από τις 19:00 & για 24 ώρες η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας

Κλείνει από τις 19:00 το απόγευμα και για 12 ώρες η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, λόγω της κακοκαιρίας «Μήδειας» που σαρώνει τη χώρα.

Η έκτακτη συνεδρίαση στην ΓΓΠΠ, σήμερα Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, έκρινε τελικά πως το 12ωρο κλείσιμο της εθνικής οδού λόγω του παγετού, που είχε αποφασίσει παρατείνεται και θα ισχύσει από τις 19:00 και για 24 ώρες, ενώ θα επαναξιολογηθεί το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το iefimerida η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έλαβε την απόφαση για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας από σήμερα στις 19:00 έως τις 7 το πρωί της Τρίτης καθώς αναμένεται δεύτερο και πιθανότατα σφοδρότερο κύμα κακοκαιρίας.

Η έκτακτη σύσκεψη που συγκλήθηκε στις 11:00, έγινε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιάς με τους Περιφερειάρχες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου για την αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης της κακοκαιρίας.

Η «Μήδεια» φέρνει νέο κύκλο χιονοπτώσεων

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέο γύρο χιονοπτώσεων που αναμένεται να σαρώσει την Αττική αλλά και άλλες περιοχές από το απόγευμα, καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, εξήγησε μιλώντας στο iefimerida.gr, πως «σήμερα, από το μεσημέρι – απόγευμα αναμένουμε μια εξασθένηση, με τα φαινόμενα στη συνέχεια να περιορίζονται σε ορισμένες περιοχές σε τμήματα της Εύβοιας, Βοιωτίας, Αττικής, ανατολικής Πελοποννήσου, Κυκλάδων και Κρήτης. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν νέα επιδείνωση το βράδυ της Δευτέρας».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Λαγουβάρδο, «από το βράδυ της Δευτέρας έως και την Τρίτη περιμένουμε χιονοπτώσεις, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές την Τρίτη στην Αττική και φαινόμενα τοπικά στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Θα έχουμε φαινόμενα έως το βράδυ της Τρίτης και ενδεχομένως, κατά τόπους, έως και το πρωί της Τετάρτης. Δεν θα χιονίζει ασταμάτητα και με την ίδια ένταση, όμως αναμένουμε κάποια καλά διαστήματα».

Κάτοικοι και Αρχές θα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή και σε άλλες περιοχές. «Χιόνια δεν θα έχουμε σε άλλες περιοχές.

Όμως αναμένουμε πολύ ισχυρό παγετό σε πολλά σημεία στη βόρεια και κεντρική χώρα, ιδίως όπου έχει ήδη χιονίσει και ο καιρός θα ανοίξει. Μιλάμε για θερμοκρασίες χαμηλότερες των -10 βαθμών σε αρκετές περιοχές», τονίζει καταλήγοντας ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται «πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών, των παραθαλάσσιων τμημάτων και των περιοχών της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο».

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία, σύμφωνα με τον Σάκη ΑρναούτογλουΜ

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε χθες Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, πως τα φαινόμενα  αναμένεται να ενταθούν, και μάλιστα περισσότερο αυτή τη φορά περισσότερο από αργά το βράδυ της Δευτέρας, με διάρκεια  έως περίπου και το απόγευμα της Τρίτης, ενώ θα διατηρηθούν μέχρι και το ξημέρωμα της Τετάρτης, εξασθενώντας σταδιακά, για να σταματήσουν από εκείνο το διάστημα κι έπειτα.

Ο Σάκης Αρναούτογλου έγραψε ακόμη χθες: «Όσον αφορά στην υπόλοιπη Αττική και το κέντρο της Αθήνας, μπόρες χιονιού αναμένονται μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας.

Ανοίγματα του καιρού ακόμα και με διαστήματα ηλιοφάνειας θα υπάρξουν κατά πάσα πιθανότητα από κει και μετέπειτα και περίπου μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, όμως από αργά το βράδυ της Δευτέρας προβλέπονται και πάλι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα και κατά τόπους μάλιστα πυκνές (οι οποίες δεν αποκλείεται να δώσουν και αξιόλογη χιονόστρωση) και να κρατήσουν κατά διαστήματα έως περίπου και το απόγευμα της Τρίτης, με σταδιακή βελτίωση από κει και μετά και μικρή πιθανότητα να ξαναχιονίσει για λίγο αργά τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη!

Η θερμοκρασία σε όλη την Αττική θα παρουσιάσει αισθητή πτώση τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη, με μέγιστες τιμές τους τρεις με πέντε βαθμούς στα πεδινά και παραθαλάσσια και γύρω στο μηδέν στα βόρεια και υπερβόρεια προάστια».