Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια»-Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια», η οποία τις επόμενες ημέρες θα φέρει πολικές θερμοκρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, σε δύο φάσεις φαίνεται να έρχεται, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το νέο κύμα κακοκαιρίας, που θα αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας από το Σάββατο 13/02.

Η πρώτη φάση αφορά το διάστημα από το πρωί του Σαββάτου 13/02 έως και την Κυριακή 14/02 (Σχήμα 1), με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικός παγετός στη Δυτική Μακεδονία
  • Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά (έως το απόγευμα του Σαββάτου) και στα παραθαλάσσια
  • Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας
  • Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά

Η δεύτερη φάση αφορά το διάστημα από Δευτέρα 15/02 έως Τρίτη 16/02, όπου τα φαινόμενα θα αφορούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επικρατήσει ισχυρός παγετός. Συνοπτικά για τη δεύτερη φάση, τα κύρια χαρακτηριστικά της, θα είναι:

  • Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα
  • Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης
  • Παγετός στα κεντρικά, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια.
    Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Παγετός αναμένεται να εκδηλωθεί στα κεντρικά και νότια, όπου στα βόρεια θα είναι ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρο το 24ωρο).

Η πτωτική πορεία της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες σε τέσσερις πόλεις της χώρας μας, παρουσιάζεται στο Σχήμα 3. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πόλη της Αθήνας, η θερμοκρασία την Τρίτη 16/02 δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, σημειώνοντας μια πτώση της τάξης των 13 βαθμών συγκριτικά με τη θερμοκρασία της Παρασκευής 12/02, ενώ στη Φλώρινα από το Σάββατο 13/02 έως την Τρίτη 16/02 θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Αναλυτική πρόγνωση:

ΣΑΒΒΑΤΟ
Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από το πρωί του Σαββάτου, στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα με βαρομετρικό χαμηλό που έρχεται από τα δυτικά και το οποίο θα φέρει το χιόνι και τη βροχή. Θα είναι βροχή στις πεδινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, αλλά θα είναι άμεσα χιονοπτώσεις σε κομμάτια της Δυτικής Μακεδονίας από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και μέχρι το απόγευμα-βράδυ θα χιονίσει εκτιμούμε και στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή και στις παραλιακές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όταν θα έχει πέσει κι άλλο η θερμοκρασία.
Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου θα έχουμε χιόνια και στη Θεσσαλία. Νοτιότερα θα έχουμε βροχές. Θα είναι μια βροχερή μέρα το Σάββατο στην Ανατολική Στερεά και στην Αττική, κυρίως από το μεσημέρι-απόγευμα και μετά. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο (καταιγίδες).

ΚΥΡΙΑΚΗ
Την Κυριακή θα συνεχιστούν τα φαινόμενα και στη Βόρεια και Κεντρική χώρα, που θα χιονίζει και στα χαμηλά υψόμετρα. Στην Αττική εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει το φαινόμενο (χιονοπτώσεις) από τα βόρεια του νομού μέσα στη νύχτα της Κυριακής και θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα,

ΔΕΥΤΕΡΑ
Τη Δευτέρα περιμένουμε να έχουμε μια πιθανότητα χιονόπτωσης και μέσα στην πόλη. Στις βόρειες περιοχές εκτιμώ ότι θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Προβλήματα εκτιμώ ότι θα έχουμε και στις εθνικές οδούς, πιστεύω ότι θα έχουν μεγάλη πίεση, και στην ΠΑΘΕ και στην Ιόνια οδό από το Σάββατο και στην Εγνατία. Η Δευτέρα θα είναι μια κρύα μέρα με χιονοπτώσεις, που θα περιορίζονται σιγά-σιγά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα. Θα πιεστεί αυτό το κομμάτι.

Από τη Δευτέρα εκτιμούμε ότι θα αρχίσει σιγά-σιγά ο καιρός να ανοίγει στη Βόρεια Ελλάδα, με πάρα πολύ ισχυρό παγετό όμως και θα παραμείνουν τα φαινόμενα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, μέσα και η Αττική.

ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ

Θα συνεχιστούν τα φαινόμενα νοτιότερα – και η Αττική – Τρίτη και Τετάρτη, με διαστήματα βέβαια. Από την Τρίτη και την Τετάρτη θα έχουν πλέον πολύ κρύο. Σε αυτές τις περιοχές ό,τι πέφτει θα είναι χιόνι, ακόμα και στα χαμηλά υψόμετρα, αλλά θα έχει και διακοπές. Διαστήματα που θα ανοίγει κάπως ο καιρός, με επιδεινώσεις που θα φέρουν χιονοπτώσεις στο κομμάτι της κεντρικής και νότιας χώρας».