Γιατί όλα δείχνουν παράταση του lockdown & μετά τις 28 Φεβρουαρίου

Το βεβαρημένο ιϊκό φορτίο στην Αττική, η εκτίμηση-σοκ για 90.000 ενεργά κρούσματα και η βρετανική μετάλλαξη.

Επιδημιολόγοι και ειδικοί  προεξοφλούν ήδη παράταση του τρίτου αυστηρού lockdown, που τέθηκε σε εφαρμογή από χθες Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στην Αττική με καταληκτικό ορίζοντα επισήmως τουλάχιστον την Κυριακή 28 του τρέχοντος μήνα.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το διάστημα των 18 ημερών, ακόμη και με πλήρη καραντίνα, δεν είναι αρκετό για να «καθαρίσει» το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής και προετοιμάζουν ήδη τους πολίτες για την πιθανότητα παράτασης αντί των 2,5, για τέσσερις τουλάχιστον, ίσως και πέντε συνολικά εβδομάδες.

Οι τρεις παράγοντες που οδηγούν σε παράταση του σκληρού lockdown

Οι λόγοι για τους οποίους οδηγούνται σ’ αυτή την εκτίμηση είναι τρεις:

  • Το υψηλό ϊικό φορτίο που εμφανίζει στην αφετηρία του lockdown το λεκανοπέδιο. Τα λύματα, με βάση την έρευνα του ΕΚΠΑ, δείχνουν αυτήν την στιγμή περίπου 90.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική.
  • Το γεγονός ότι σ’ αυτή την νέα φάση της πανδημίας φαίνεται να εξαπλώνεται ταχύτατα, με τάση να κυριαρχήσει, η επιθετική βρετανική μετάλλαξη.
  • Η εμπειρία των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δείχνει ότι το lockdown έχει ριζικά αποτελέσματα μετά από πέντε εβδομάδες.

Αναμένεται αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος προΐσταται και της έρευνας που γίνεται σταθερά στα λύματα, χθες Πέμπτη 1η ημέρα της ισχύς του νέου lockdown, προειδοποίησε ανοιχτά πως αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες, ενώ είπε ότι μόνον από τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποτυπωθεί στους δείκτες ο περιορισμός της διασποράς λόγω των νέων μέτρων. Ως προς το ενδεχόμενο να χρειαστεί παράταση, επισήμανε ότι οι προηγούμενες εμπειρίες έδειξαν ότι απαιτήθηκαν πέντε εβδομάδες.

Πιθανή παράταση προβλέπει και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι εφόσον εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του lockdown, δήλωσε πως εάν διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες η αποσυμπίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα είναι καλύτερη.

Και ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης σημείωσε ότι επεσημανε τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υπάρξει αποτέλεσμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «καλύτερα να στεναχωρηθείτε στο σαλόνι σας παρά να βρεθείτε στην εντατική».

Μεγάλη η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης

Κώδωνα κινδύνου έκρουσε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, τονίζοντας πως υπάρχει μεγάλη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης.

Η Αθηνά Λινού είπε πως τα κρούσματα στην Αττική αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά την λήψη μέτρων.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω», πρόσθεσε, «από νοσοκομειακά κέντρα, όταν έγινε η ταυτοποίηση των νέων κρουσμάτων, φάνηκε ότι τα μισά ήταν βρετανική μετάλλαξη. Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς στοιχεία, αλλά φαίνεται πως ήδη έχει γίνει μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης».

Η Αθηνά Λινού είπε ακόμη ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα, τόσο για τα σχολεία που παραμένουν ακόμη ανοιχτά (εκτός Αττικής), όσο και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.