Τα λύματα «δείχνουν» 90.000 φορείς κορωνοϊού στην Αττική - Ίσως διπλασιαστεί η διάρκεια του lockdown

Θα αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Προβλέψεις και στόχοι για τον Μάρτιο: Ραγδαία θα είναι αρχικά, βασανιστικά αργή στην συνέχεια, η μείωση των ημερησίων κρουσμάτων.

Σε εξαιρετικά ανησυχητικά επίπεδα υψηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο του  κορωνοϊού στην Αττική, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες βασιζόμενοι στις ενδείξεις που προκύπτουν από τα λύματα.

Βεβαιώνουν ωστόσο πως μπορούμε τηρώντας τα μέτρα, να επιτύχουμε σημαντική μείωσή του επιδημιολογικού φορτίου, της πυκνοκατοικημένης περιφέρειας της χώρας, και μάλιστα σε άμεσο διάστημα δέκα μόλις ημερών, μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, που επιβάλει το 3ο lockdown.

Αυτό τόνισε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ εκτίμησε πως με βάση το μοντέλο υπολογισμού των φορέων του κορωνοϊού που έχει αρκετές αβεβαιότητες, οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική.

Ο κ. Θωμαΐδης αποκάλυψε πάντως,  ότι αναμένει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή του lockdown, κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15νθήμερο. Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι 5.000.

Στη συνέχεια είναι που θα ξεκινήσει η πτώση των δεικτών, η οποία πτώση, στην αρχή θα είναι σημαντική και ενθαρρυντική σαφώς, αλλά στη συνέχεια θα γίνει βασανιστικά αργή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown πέραν της 28η Φεβρουαρίου, τόνισε ότι η προηγούμενη εμπειρία έδειξε, ότι όντως  χρειάστηκαν πέντε εβδομάδες, αντί των 2,5, που επιβλήθηκαν αρχικά τώρα, υπονοώντας πως πράγματι το διάστημα μπορεί σταδιακά να διπλασιαστεί.

Σαρηγιάννης: Αν τηρηθούν τα μέτρα, θα έχουμε 100 με 150 τα κρούσματα την ημέρα στην Αττική,  έως τις αρχές Μαρτίου

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή του ΣΚΑΪ, εξήγησε από την πλευρά του, πως  εάν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα.

Χθες Τετάρτη 10/02 θυμίζουμε πως  ανακοινώθηκαν 795 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σχετικά με τη διάρκεια του lockdown είπε ότι εάν διαρκέσει 4 εβδομάδες, η αποσυμπίεση των ΜΕΘ θα είναι καλύτερη. Χαρακτήρισε την απόφαση για σκληρά περιοριστικά μέτρα στην Αττική αναπόφευκτη και πρόσθεσε πως ελήφθη την κατάλληλη στιγμή.

Για τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά η τάση του είναι αυξητική.

Στο ερώτημα εάν θα χρειαστεί να ληφθεί απόφαση για σκληρό lockdown και στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι η πλήρωση σε κλίνες ΜΕΘ είναι στο 39% και συνεπώς «υπάρχει χώρος ακόμα». Αντιπρότεινε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 70% του προσωπικού των επιχειρήσεων, λέγοντας ότι ένα τέτοιου είδους μέτρο ίσως να έφτανε.

Καθηγητής Γκίκας: Πιθανή η παράταση του lockdown στην Αττική

Στην κυβέρνηση πάντως είναι έτοιμοι, εφόσον χρειαστεί, να προχωρήσουν και σε παράταση των μέτρων τον Μάρτιο. Την ίδια στιγμή υπάρχουν απόψεις ειδικών που ήδη μιλούν για παράταση του lockdown.

Στην εκτίμηση ότι δεν θα φτάσουν οι 2,5 εβδομάδες lockdown στην Αττική για να βελτιώσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες προχώρησε ο Αχ. Γκίκας, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας.

«Μπορεί και μάλλον θα χρειαστεί παράταση, μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε και τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα, τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Υπέρ της επέκτασης του lockdown τάχθηκε και ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας ότι χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υπάρξει αποτέλεσμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «καλύτερα να στεναχωρηθείτε στο σαλόνι σας παρά να βρεθείτε στην εντατική».

Περαιτέρω αυστηροποίηση με νέα οδηγίες, εάν χρειαστεί: Τρία νέα μέτρα στο συρτάρι – Συζητήσεις στην Επιτροπή για διπλή μάσκα

Ενδεικτικό είναι πως η κυβέρνηση έχει plan B με τρία μέτρα αν δεν μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει άλλα τρία μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην περίπτωση που δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική.

Το πρώτο είναι η αναστολή λειτουργίας περισσότερων ΚΑΔ του ιδιωτικού τομέα, στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου με την αναστολή λειτουργίας περισσότερων κλάδων της οικονομίας. Το δεύτερο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Αττική από τις 6 το απόγευμα και τις καθημερινές. Το τρίτο είναι η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν ότι αν υπάρξει αυστηρή τήρηση των μέτρων δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μεγαλύτερους περιορισμούς και η επιδημιολογική καμπύλη θα επιπεδωθεί.

Το μεγάλο στοίχημα, όπως το περιέγραψε χθες Τετάρτη στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να φτάσουμε μέχρι το τέλος της άνοιξης με τους πιο ευάλωτους πολίτες να έχουν θωρακιστεί με το εμβόλιο και την οικονομική και κοινωνική ζωή να έχουν επανέλθει σταδιακά σε ένα επίπεδο κανονικότητας.