Δεν απαγορεύτηκαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις: Τι ισχύει σε ΙΧ, TAXI & ΜΜΜ - Όλα τα μέτρα (Video)

Με μέτρο & προσοχή οι μετακινήσεις: Τι ισχύει για κωδικό 6, μάσκες & αριθμό επιβατών. Η εξειδίκευση όλων των μέτρων που ανακοινώθηκαν. Κλειστό το λιανεμπόριο & τα σχολεία.

Σε καθολικό lockdown τίθεται η Αττική από τις 6 το πρωί, αύριο Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, έως και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφύγουμε το 3ο κύμα της πανδημίας, που ήδη ταλανίζει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Αλλάζουν πλέον πολλά για την αγορά και την καθημερινότητά μας, καθώς  και οι μετακινήσεις με ΙΧ, ταξί και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ τελικά δεν απαγορεύτηκαν στο πλαίσιο του lockdown οι διαδημοτικές μετακινήσεις, με τον κωδικό 6, για σωματική άσκηση και βόλτα με το κατοικίδιο.

Δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό 6 στο 13033

Οι πολίτες μπορούν χρησιμοποιώντας το όχημά τους, ή τα ΜΜΜ, να μεταβαίνουν, εάν το επιθυμούν σε σημεία που προτιμούν, με αυτόν τον κωδικό (6) στο 13033 και για αυτούς τους λόγους, καθώς οι κυβέρνηση έλαβε υπόψιν το γεγονός, ότι πολλοί διαμένουν σε εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες περιοχές, συχνά μακριά από χώρους πρασίνου και μια τέτοια απαγόρευση θα συνιστούσε κοινωνική αδικία, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Συνέστησε βεβαίως η χρήση αυτής της δυνατότητας να γίνεται με μέτρο και προσοχή και φυσικά τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που ισχύουν ούτως ή άλλως: Σωστή χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, τήρηση αποστάσεων και τακτική χρήση απολυμαντικών σκευασμάτων για τα χέρια.

Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο – Η σύσταση Χαρδαλιά

Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ στην Αττική από το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του SMS με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, αξιολογήθηκε και αποφασίστηκε να μην απαγορεύονται.

«Πρώτον διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και στον έλεγχό του και δεύτερον διότι αυτό θα ήταν μια ταξική επιλογή σε βάρος των συμπολιτών μας που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς πρόσθεσε πάντως ότι συστήνεται οι μετακινήσεις να γίνονται με μέτρο και κατά το δυνατόν, όσο πιο κοντά γίνεται στον τόπο κατοικίας.

«Είναι σημαντικό μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς που τίθενται στην καθημερινότητα όλων μας, να υπάρχει η δυνατότητα της αναψυχής, τηρώντας όμως πάντα αυστηρά τους κανόνες αποστάσεων και ατομικής προστασίας. Συστήνουμε λοιπόν οι μετακινήσεις να γίνονται με μέτρο και κατά το δυνατόν κοντά στον τόπο κατοικίας, αλλά τονίζουμε ότι ΔΕΝ απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άσκησης», εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δείτε τις ανακοινώσεις στο Video:

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από αύριο θα ισχύει:

Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00-05:00 τις καθημερινές
Απαγόρευση κυκλοφορίας 18:00-05:00 τα Σαββατοκύριακα

Μετακινήσεις με SMS για 6 λόγους.

Πόσοι επιβάτες επιτρέπονται σε ΙΧ, ταξί και ΜΜΜ

65% πληρότητα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στα ΙΧ και τα ταξί θα επιτρέπεται να επιβαίνουν ο οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας)
50% πληρότητα σε πλοία (55% εφόσον αυτά διαθέτουν καμπίνες)

Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε ΙΧ, ταξί και ΜΜΜ

Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτης/πελάτες.

Στο ΙΧ ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα υποχρεωτικά μάσκα.

Οι εξαιρέσεις είναι όταν ο οδηγός είναι μόνος του στο όχημα και όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, γονείς με παιδιά).

Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα, όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.

Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Η μάσκα θα πρέπει να φοριέται σωστά και όχι απλώς να τοποθετείται στο πρόσωπο. Θα πρέπει να καλύπτει το στόμα και τη μύτη, αλλιώς επιβάλλεται πρόστιμο.

Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας στο αυτοκίνητο και πότε

Η εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε ΙΧ ισχύει όταν στο όχημα επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.
Ποιοι είναι οι συγγενείς α’ και β’ βαθμού

Α’ βαθμού:
(κατιόντες – ανιόντες) γονείς, παιδιά
(εξ αγχιστείας) ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά

Β’ βαθμού:
(κατιόντες – ανιόντες) παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια
(εξ αγχιστείας) γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι)
(εκ πλαγίου) αδέλφια

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού Αττικής

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής, αυτές επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

  • Μετακίνηση από και προς την εργασία
  • Για σοβαρούς λόγους υγείας
  • Προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας
  • Για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων.
  • Για μια και μόνο μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό.
  • Για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και πάντα με τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα.

Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά και ποια κλειστά

Από τις έξι το πρωί της Πέμπτης κλείνουν:

  • Λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια
  • Κέντρα αισθητικής
  • Κέντρα πεντικιούρ-μανικιούρ
  • Βιβλιοπωλεία

Όσον αφορά στα ανθοπωλεία τελικά θα είναι ανοιχτά με τη μέθοδο του click inside για το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου. Με ραντεβού δηλαδή.

Ποια καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά και με κανονική λειτουργία στο lockdown

  • Super Market
  • Mini Market
  • Φούρνοι
  • Ζαχαροπλαστεία
  • Μανάβικα
  • Κρεοπωλεία
  • Συνεργεία αυτοκινήτων
  • Φαρμακεία
  • Βενζινάδικα
  • Περίπτερα
  • Λαϊκές αγορές
  • Επισκευές κινητών και ηλεκτρονικώνυπολογιστών
  • Pet Shop
  • Ισχύουν Take Away και υπηρεσίες Delivery

Παραμένει ως έχει το ωράριο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας

Παραμένει η απαγόρευση από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα.

Ισχύει η απαγόρευση 21:00 με 05:00 τις καθημερινές.

Μεγάλη σημασία δίνουν οι ειδικοί και η κυβέρνηση στο θέμα της κινητικότητας των πολιτών, καθώς θεωρείται πως ευθύνεται για την διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Γι αυτό και θα υπάρξουν ακόμα πιο αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, προκειμένου να μην υπάρξει κατάχρηση σε ό,τι αφορά την κινητικότητα.

Είναι προτροπή και παράκληση για το διάστημα αυτό του νέου lockdown, να επιδείξουμε όλοι μας στην Αττική, αλλά και ανά την επικράτεια σύνεση, συμμόρφωση με τα μέτρα που τίθενται για την ασφάλεια όλων μας και μέτρο, σε ότι αφορά τις μετακινήσεις μας.