Πλησιάζουν στις 100.000 τα κρούσματα στην Αττική: 205% πάνω το ιικό φορτίο

Αλματώδης είναι η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής, όπως αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.

Δυστυχώς, η εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, τόνισε.

Από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση του ιικού φορτίου από 10 έως 20%, ξαφνικά όμως πριν από τρεις εβδομάδες, η αύξηση ανέβηκε αλματωδώς φτάνοντας στο 80%, ενώ αυτήν την εβδομάδα έφτασε στο 205%.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς σε πόσα ενεργά κρούσματα μεταφράζεται το ιικό φορτίο στα λύματα, καθώς περιλαμβάνει και τους ασυμπτωματικούς ενώ δεν είναι ακόμη σαφές αν οι νέες μεταλλάξειςαυξάνουν το ιιικό φορτίο, χωρίς ωστόσο να είναι περισσότερα και τα κρούσματα.

Ο κ. Θωμαϊδης τόνισε ότι σύμφωνα με το μοντέλο, που έχει αρκετές πάντως αβεβαιότητες, η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεταφράζεται περίπου σε 100.000 κρούσματα.

Πρόβλεψη σοκ: Αρχές Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα ενδέχεται να φτάσουν τα 2.500

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, από την πλευρά του, εκτίμησε πως στις αρχές Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού ενδέχεται να φτάσουν τα 2.500.

Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την αγωνία του για τον αριθμό των νέων μολύνσεων που θα ανακοινώσει σήμερα και αύριο ο ΕΟΔΥ εξηγώντας ότι η Τρίτη και η Τετάρτη είναι «καθαρές» ημέρες κατά τις οποίες γίνεται σωστή μέτρηση των κρουσμάτων.

Ο κ. Τζανάκης επέμεινε πως πρέπει να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, καθώς σε αυτό το επιδημικό κύμα φαίνεται πως η λειτουργία των σκολείων δια ζώσης, δείχνεις να παίζει κάποιο ρόλο.