Λειτουργούν τελικώς οι λαϊκές αγορές το ερχόμενο Σάββατο

Με απόφαση της κυβέρνησης, και κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων, οι λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν κανονικά το ερχόμενο Σάββατο, ώστε να επιμεριστούν οι καταναλωτές σε διαφορετικά σημεία δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Η ίδια αναφερόμενη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα επισήμανε  ότι «μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 400.000 εμβολιασμοί».

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, μερική διαφοροποίηση θα υπάρξει σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Astra Zeneca, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί -όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στις ηλικίες 18 έως 64.

«Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός περιορίζεται, προς το παρόν, στα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα από κλινικές δοκιμές για τις ηλικίες 65 ετών και άνω. Τα δεδομένα αυτά αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες”, τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι “δίπλα στο σύστημα εμβολιασμού που «τρέχει» αυτή τη στιγμή και στο οποίο εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας 80 ετών και άνω, θα αναπτυχθεί ένα δεύτερο σύστημα με νέες εμβολιαστικές γραμμές, το οποίο θα αφορά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca και την ομάδα των 60-64 ετών».

Όπως ανέφερε, «οι εμβολιασμοί αυτοί με το νέο εμβόλιο, αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ σύντομα θα ανοίξει και η ηλικιακή ομάδα 75 έως 79 ετών».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις από το χθεσινό μπλακ άουτ, η κ. Πελώνη αναγνώρισε ότι «χάθηκαν κάποιες λίγες δόσεις εμβολίων», ενώ ερωτηθείσα από που θα εξαρτηθεί μια ενδεχόμενη αναπροσαρμογή στρατηγικής στην κατεύθυνση ενός ολικού lockdown, τόνισε ότι «θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα, από τα στοιχεία, από τυχόν μεταβολές, από τους δείκτες και από όλα αυτά που θα εξετάσει η επιτροπή η οποία συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και εισηγείται».

Χρειάζεται εγρήγορση και όχι εφησυχασμός

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε πάντως ότι «χρειάζεται εγρήγορση και όχι εφησυχασμός για να μην φτάσουμε σε σκληρότερα μέτρα» και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση αξιολογούμε και αν χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, θα ληφθούν».

Ερωτηθείσα ειδικά για το εάν εξετάζεται η επιβολή «κόφτη» στα sms, τόνισε ότι «όλα τα μέτρα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή, πρόσθεσε ωστόσο ότι «τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμα».

«Τα μέτρα πέραν από την σκοπιμότητα που πρέπει να εξυπηρετούν για την προστασία της υγείας και την μείωση της κινητικότητας, θα πρέπει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμα», ανέφερε, απαντώντας και σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης της μετακίνησης από δήμο σε δήμο για αγορές και άθληση.

Αναφερόμενη εξάλλου σε διαφορετικές απόψεις και προτάσεις που διατυπώνονται από ειδικούς, η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι «το ζήτημα δεν είναι να προσθέσουμε περισσότερους ειδικούς ή ειδικότητες την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, το ζήτημα είναι οι ειδικοί να μιλούν με μία ενιαία φωνή».

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που βλέπουμε φως στο τούνελ αλλά έχουμε ακόμα δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας οπότε χρειάζεται περισσότερος υπεύθυνος λόγος, περισσότερη αυτοσυγκράτηση και λιγότερη έκθεση υποκειμενικών απόψεων που δεν εξυπηρετούν την συλλογική ανάγκη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, «παρά τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, κατά την περασμένη εβδομάδα, το επιδημιολογικό φορτίο, παρέμεινε υψηλό στις «κόκκινες» περιοχές και αυξήθηκε σημαντικά και σε αρκετές άλλες».

«Γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην Αττική, όπου η κατάσταση κρίθηκε ανησυχητική και αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε επίσης στον δήμο Θεσσαλονίκης και στη Χαλκιδική», πρόσθεσε και αναφερόμενη στα πρόσθετα μέτρα στις περιοχές αυτές, τόνισε:

  • Η λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που είχαν ανοίξει γίνεται πλέον μόνο με τη μέθοδο του click away.
  • Το Σάββατο θα είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
  • Με απόφαση της κυβέρνησης, και κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων, οι λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν κανονικά το ερχόμενο Σάββατο, ώστε να επιμεριστούν οι καταναλωτές σε διαφορετικά σημεία.
  • Το Σάββατο και την Κυριακή η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά στις 6 το απόγευμα (αντί στις 9) και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

«Παίρνουμε μέτρα», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία, «για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, και να μην τρέχουμε πίσω από την πανδημία».

«Χρέος όλων είναι να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, ώστε να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα, να σωθούν ζωές και να διασφαλίσουμε -με τη βοήθεια του εμβολιασμού- την ταχύτερη δυνατή απαλλαγή από την πρωτόγνωρη αυτή περιπέτεια», πρόσθεσε η κ. Πελώνη.

Ερωτηθείσα για την κριτική που ασκήθηκε για τις εικόνες από το γεύμα στο οποίο συμμετείχε ο πρωθυπουργός στην Ικαρία, η κ. Πελώνη τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει λάβει την απόφαση να επισκέπτεται την περιφέρεια για να εκπέμψει το μήνυμα ότι βρίσκεται κοντά στους πολίτες και θα συνεχίσει αυτές τις περιοδείες, ενώ σχολίασε ότι «εικόνες σαν αυτές ακυρώνουν την ουσία της επίσκεψης και στην ουσία θα ήθελα να μείνουμε».

Την ικανοποίησή της για την απόφαση να λειτουργήσουν, κανονικά, οι λαϊκές αγορές και τα Σάββατα όπως τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας εξέφρασε η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α.).
Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας σημειώνεται ότι, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα νέα αυστηρότερα μέτρα στην Αττική θέτοντας τις λαϊκές αγορές σε καθολική αναστολή λειτουργίας τα Σάββατα η η Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α. ξεκίνησε ένα κύκλο επαφών με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Όπως σημειώνεται: «Σε αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχε η ομοσπονδία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέστησε σαφές το αυτονόητο. Δηλαδή, ότι Το μέτρο της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των λαϊκών αγορών τα Σάββατα, ήταν πέρα από κάθε έννοια λογικής αφού το μόνο που θα κατάφερνε ήταν να συνωστίσει τους καταναλωτές σε στεγασμένους χώρους με απρόβλεπτες για τη δημόσια υγεία συνέπειες.
Έτσι σήμερα το πρωί της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου, σε μία ακόμα επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέας Εμπορίου και Ανάπτυξης Παναγιώτη Σταμπουλίδη επιβεβαιώθηκε το αυτονόητο ότι ανακαλείται το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των λαϊκών αγορών τα Σάββατα κι ως εκ τούτου οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν κανονικά και τα Σάββατα όπως τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας».
Μετά την επικοινωνία που είχε, σήμερα, ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α. Δημήτρης Μουλιάτος τόσο με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, όσο και με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Ανάπτυξης Παναγιώτη Σταμπουλίδη υπογράμμισε ότι : «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης από την πρώτη στιγμή αντέδρασε στην αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών τα Σάββατα, μία απόφαση που βάρυνε αποκλειστικά τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Ακούγοντας λοιπόν τις  θέσεις και τα επιχειρήματά μας που έχουν ως στόχο πρωτίστως την προστασία της δημόσιας υγείας, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ανακάλεσε το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των λαϊκών αγορών τα Σάββατα. Όλοι εμείς οι άνθρωποι πίσω από τους πάγκους στεκόμαστε όρθιοι και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών με πιστή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων».