Στο αρχείο οι καταγγελίες Μπεκατώρου: Έχουν παραγραφεί, έκρινε ο εισαγγελέας

Στο αρχείο μπαίνει τελικά η εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για το βιασμό που υπέστη από πρώην ισχυρό άνδρα της ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το iefimerida.gr,  ο εισαγγελέας Νίκος Στεφανάτος κατέληξε στο συμπέρασμα, πως τα όσα αποκάλυψε η ολυμπιονίκης και κατέθεσε ενόρκως ενώπιόν του, έχουν παραγραφεί, καθώς έχουν περάσει 23 έτη από τις κατεγγελλόμενες πράξεις, καθώς το ανώτατο όριο παραγραφής είναι η 15ετία.

Κλείνει η έρευνα και για δύο ακόμα περιπτώσεις

Η έρευνα κλείνει και για δύο ακόμα περιπτώσεις γυναικών στις οποίες φέρεται να έχει αναφερθεί η ολυμπιονίκης ότι υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο μεγαλοπαράγοντα. Και σε αυτήν την περίπτωση οι καταγγελλόμενες πράξεις έχουν υποπέσει σε παραγραφή και ως εκ τούτου δεν εκλήθησαν καν να καταθέσουν.

Ωστόσο τα όσα αποκάλυψε ο Σοφία Μπεκατώρου, πυροδότησαν ένα τσουνάμι ανάλογων καταγγελιών, στους τομείς του αθλητισμού, αλλά και του πολιτισμού, δίνοντας φωνή στα θύματα και δημιουργώντας και για την ελληνική πραγματικότητα το κίνημα MeToo.

Επιπροσθέτως οι καταγγελίες της κας Μπεκατώρου, οδήγησαν και στην αποκάλυψη της περίπτωσης βιασμού της 11χρονης αθλήτριας ιστιοπλοΐας πριν από δέκα χρόνια από τον προπονητή της, που οδήγησε στην προφυλάκισή του.

Μάλιστα, η έρευνα γι’ αυτόν συνεχίζεται και για πιθανή παράνομη οπλοκατοχή, καθώς ο πατέρας της αθλήτριας φέρεται να έχει καταθέσει ότι στην εξοχική οικία του προπονητή είχε δει μεγάλη ποσότητα όπλων, μεταξύ των οποίων και καλάσνικοφ.

Έτσι, αντίγραφο της κατάθεσης έχει ήδη διαβιβαστεί στην εισαγγελία Θήβας για να διενεργηθεί έρευνα.

Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι στα νομικά συστήματα, που ισχύουν σε προηγμένες χώρες του κόσμου, για τέτοιου είδους εγκλήματα με τον βιασμό ως ειδεχθέστερο, δεν ισχύει παραγραφή. Πρόκειται για εγκλήματα που τραυματίζουν για πάντα τα θύματα και επομένως δεν παραγράφονται.