Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τα Σαββατοκύριακα στην Αττική - Σε "βαθύ κόκκινο" Αχαΐα & Θεσσαλονίκη

Σήμερα οι αποφάσεις για λιανεμπόριο, μετακινήσεις, κομμωτήρια και SMS. Τί εισηγείται η Επιτροπή και πού προσαανατολίζεται η κυβέρνηση.

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδριάζει σήμερα, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνει την τελική της εισήγηση. Η σημερινή σύσκεψη των ειδικών μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα τα τελευταία 24ωρα, αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για ένα νέο τρίτο κύμα και ετοιμάζονται να προτείνουν σήμερα πιο αυστηρά μέτρα. Στο τραπέζι έχει τεθεί το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη, μέτρο που, όπως φαίνεται, δεν προκρίνεται για το Λεκανοπέδιο επί του παρόντος.

Ένα πολυπληθές τμήμα μελών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων τάσσεται χωρίς δεύτερη σκέψη υπέρ ενός ολικού lockdown, στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου, ενώ η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από άλλα μέλη της Επιτροπής προσπαθεί να ακολουθήσει τη μέση οδό.

“Κοκκινίζει” η Ελλάδα

Όλα αυτά, βεβαίως, την ώρα που αυξάνεται κατακόρυφα η αγωνία κυβέρνησης και ειδικών για την ταχύτητα με την οποία διασπείρεται ο κοροναϊός, η οποία “κοκκινίζει” τον έναν μετά τον άλλον τους νομούς της χώρας.

Στη χθεσινή, τακτική σύσκεψη της υποεπιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε ότι πρέπει να περάσουν στο “κόκκινο” η Θεσσαλονίκη και η Αχαϊα στο σύνολό της και να επιβληθούν σκληρά μέτρα, ανάλογα με αυτά που είχα υιοθετηθεί προ καιρού στη συμπρωτεύουσα αλλά και στη Δυτική Αττική.

Ανησυχητική η πορεία της πανδημίας 

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα μέλη που συμμετείχαν εκτίμησαν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, με κλείσιμο όλων των σχολικών βαθμίδων, αναστολή του click away και click in shop, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης από μεθαύριο αλλά και για την εξεύρεση τρόπου προκειμένου να μην μπορούν οι πολίτες να στέλνουν δύο, τρία ή και περισσότερα SMS για να ανανεώνουν τη δίωρη παραμονή τους εκτός σπιτιού. Με άλλα λόγια, να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η μετακίνηση πολιτών.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική

Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκτιμά ότι όσο τα κρούσματα κινούνται στην περιοχών των 1000 καθημερινά, δεν χρειάζονται δραματικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα, θα υιοθετήσει την πρόταση για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 μόνο τα Σαββατοκύριακα, σε πρώτη φάση, και πιθανότατα να ανακαλέσει τη λειτουργία του click in shop, διατηρώντας μόνο τη μέθοδο του click away. Ερωτηματικό είναι τί θα πράξει με κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών και ΚΤΕΟ. Οσο και για τα σχολεία, αυτή τη στιγμή δεν συζητά καν το κλείσιμό τους.

Αν βεβαίως, τις επόμενες ημέρες, επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις των λοιμωξιολόγων και έχουμε εκτόξευση κρουσμάτων, τότε οι αποφάσεις θα είναι ακαριαίες και θα οδηγούν στη μοναδική αποτελεσματική λύση, του ολικού lockdown, για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, όπως τον περασμένο Μάρτιο.

Σε βαθύ κόκκινο Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Με τα κρούσματα να παραμένουν σε τετραψήφιο αριθμό και τις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας να παρουσιάζουν εμφανέστατο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα, οι πληροφορίες θέλουν την ειδική επιτροπή να προτείνει ολικό lockdown για όλη την Αχαΐα (μέχρι τώρα στο «κόκκινο» είναι μόνο η πόλη της Πάτρας) και τη Θεσσαλονίκη.

Η χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων πρότεινε μάλιστα οι δύο περιοχές, μαζί με την Αττική, να χαρακτηριστούν με ένα νέο χρώμα: το βαθύ κόκκινο, το οποίο θα αποτυπώνει τις περιοχές που υφίστανται το βαρύτερο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν η εισήγηση για ένταξη και της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας στις «κόκκινες» περιοχές επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να επιβληθούν αυξημένα μέτρα, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00.

Χθες ωστόσο, από τη Θεσσαλονίκη, ο Ν. Χαρδαλιάς τόνιζε πως «δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης των μέτρων» και ότι «δεν υπάρχει θέμα πανικού. Υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής. Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής τήρησης των υπαρχόντων. Μέσα από αυτό το πλέγμα αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αύξηση του ιικού φορτίου σε κάποιες περιοχές και στη Θεσσαλονίκη. Με συνεργασία και συνεννόηση θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή».

Κλειστό λιανεμπόριο στις «κόκκινες» περιοχές

Ένα άλλο μέτρο που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι και φαίνεται πως θα προτείνουν στην κυβέρνηση είναι το κλείσιμο του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές. Ενα μέτρο που αναμένεται να πλήξει σημαντικά τον κλάδο, ωστόσο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, «προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη υγεία. Η οικονομία φτιάχνει στην πορεία».

Γι’ αυτό και προτείνουν να κλείσει εντελώς το λιανεμπόριο και να μη δουλέψει ούτε με click away ή click in shop το επόμενο διάστημα στις «κόκκινες» περιοχές.

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά της κυβέρνησης δίνεται έμφαση στο να υπάρξει το μικρότερο δυνατό κόστος για την οικονομία, στο μέτρο πάντα που επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.