Τι ανακοινώνεται την Παρασκευή: Σκληρό καθολικό lockdown, ή αυστηρότεροι περιορισμοί τοπικά;

Το σενάριο του σκληρού lockdown, η σκέψεις για απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18.00 και η παράμετρος των σχολείων.

Ήδη από την αρχή της εβδομάδας η εκτίναξη των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, καθώς και η εμφάνιση των μεταλλάξεών του, στην Ελλάδα και ιδίως στην Αττική, φέρνει όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητά μας, νέα  αυστηρότερα μέτρα.

Η εξίσωση απαιτεί ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση από την κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί αφενός τις εκτιμήσεις λοιμωξιολόγων που φοβούνται εκτίναξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, κυρίως λόγω των μεταλλάξεων και αφετέρου την κραυγή αγωνίας του εμπορικού κόσμου και άλλων βαριά πληττόμενων κλάδων επαγγελματιών και εργαζομένων σε αναστολή, που προεξοφλούν, ότι ένα νέο κλείσιμο θα οδηγήσει σε νέα, μαζικά λουκέτα.

Η δραματική προειδοποίηση Τσιόδρα 

Χθες, ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε σε τετραψήφιο νούμερο, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με τη Δευτέρα. Ωστόσο, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προειδοποίησε ότι τα ποσοστά των παραλλαγών του ιού είναι υψηλά και αγγίζουν το 40%.

Εκτίμησε, δε, ότι εάν επικρατήσει στην πατρίδα μας η μετάλλαξη, θα έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα», ενώ υπογράμμισε πως η εκτίμησή του είναι ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 7.000 έως με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Ειδικά για την Αττική, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφονται περί τα 4.000 ενεργά κρούσματα και επανέλαβε πως η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή.

Το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00

Ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθεί είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει από τις 6 το απόγευμα. Ένα μέτρο που ήδη ισχύει στις «κόκκινες» περιοχές πλην της Αττικής, για την οποία κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί λόγω του πληθυσμού και της συμφόρησης που μπορεί να προκληθεί τις ώρες πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Την Τετάρτη ωστόσο ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί και αυτό το μέτρο.

«Είναι κάτι που θα το δούμε», είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ 100,3. Ερωτηθείς εξάλλου για το αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό, αυστηρό απαγορευτικό για δύο εβδομάδες, ο κ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψη των λοιμωξιολόγων, και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις».

«Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα, πριν διολισθήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις», είπε ακόμη ο υπουργός. «Έχουμε ρίξει το μεγάλο βάρος στο βράδυ. Οι ελεγκτικές αρχές έχουν κουραστεί», σημείωσε.

Είναι εφικτό μέτρο για την Αττική;

Ωστόσο στην πυκνοκατοικημένη Αττική, όπου συγκεντρώνεται το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας, είναι πρακτικά αδύνατον να ισχύσει κάτι τέτοιο.

Κι αυτό διότι πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργήσει στα εκατομμύρια των κατοίκων του, ένα τέτοιο μέτρο θα έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα: Τα ΜΜΕ θα γέμιζαν ασφυκτικά νωρίς το απόγευμα, τα Super Markets θα πλημμύριζαν τα πρωινά και τα Σάββατα από εργαζόμενους που δεν θα προλάβαιναν να κάνουν τα ψώνια τους τις καθημερινές και η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους από το μεσημέρι, θα ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο.

Σκληρό καθολικό lockdown, ή ααυστηρότεροι περιορισμοί τοπικά;

Μία δεύτερη παρέμβαση που αναμένεται να συζητήσουν οι λοιμωξιολόγοι είναι το ενδεχόμενο πιο αυστηρών τοπικών lockdown. Υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όπως η Αχαΐα και έτσι στο τραπέζι μπαίνει η αυστηροποίηση των μέτρων σε αυτές ώστε να αποφευχθεί ένα ολικό lockdown.

«Ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Σε κάποιες περιοχές. Για παράδειγμα σας λέω την Πάτρα που επισκέφθηκα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη την παρακολουθούμε πολύ στενά μέρα με τη μέρα, να δούμε τις επόμενες ημέρες πώς θα κινηθούν και αναλόγως θα φανεί αν θα πάρουμε μέτρα, με αναφορά πάντα το συμβούλιο των λοιμωξιολόγων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Οι σκέψεις για τα σχολεία

Το τρίτο ζήτημα το οποίο απασχολεί, είναι τα σχολεία. Εξακολουθούν να υπάρχουν «φωνές» που λένε πως πρέπει να κλείσουν, αλλά και άλλες που θεωρούν πως δεν αποτελούν εστία μετάδοσης σε βαθμό που να δικαιολογείται ένα νέο κλείσιμο.

Υπέρ του κλεισίματος των σχολείων τοποθετείται ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο MEGA, δικαιολόγησε και την άποψή του.

«Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με δεδομένο ότι έχουμε αυτόν τον καινούργιο ιό που μεταδίδεται ταχύτερα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο protothema είπε πως «Τα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν ότι φταίνε τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων. Σίγουρα υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία και θα έχουμε κι άλλα ενδεχομένως, αλλά μέχρι εκεί».

Και ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στη σχέση κορωνοϊού και παιδιών τόνισε: «Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά τους».

Στην κυβέρνηση πάντως, πηγές αναφέρουν πως δεν εξετάζεται το κλείσιμο των σχολείων, ούτε στα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά ούτε και στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, προς το παρόν.