Κικίλιας από τη Βουλη: Μοναδικό μέτρο η καραντίνα - Τσιόδρας: Προσοχή και επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις που τελικώς θα επικρατήσουν

Προσοχή και επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις που τελικώς θα επικρατήσουν, συνέστησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας, γιατί -όπως είπε- έως τις αρχές Μαρτίου μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με τις μεταλλάξεις. Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε για την κατάσταση στην Αττική,
ενημερώνοντας ότι τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες. Επίσης, έκανε λόγο για τεράστια αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, σε σχέση με το Νοέμβριο.
Για τον αριθμό των θανάτων, ο κ. Τσιόδρας παρατήρησε ότι είμαστε σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες χώρες, με 23 θανάτους ημερησίως και μέση ηλικία τα 80 έτη, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό δεν λέει τίποτα και δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε, αφού η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε 7.000 με 8.000 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα.

Κικίλιας: «Το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο είναι η καραντίνα»

«Το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο είναι η καραντίνα», τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας αναλυτικά στα μέλη της Επιτροπής τα μέτρα που ελήφθησαν για την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, στο δυτικό κόσμο δεν υπάρχει χώρα που να εφήρμοσε άλλο μοντέλο διαχείρισης του κορωνοϊού, που να έφερε καλύτερα αποτελέσματα, με όλα τα κράτη να προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της προστασίας της υγείας από τη μια και, της λειτουργίας της οικονομίας, της κοινωνίας και των σχολείων από την άλλη.
Απαντώντας στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μητρώο COVID, ο υπουργός Υγείας, απέδωσε σε τεράστια παρανόηση τα περί δύο συστημάτων καταγραφής, λέγοντας ότι υπάρχει μόνο ένα που καταλήγει στην ΗΔΙΚΑ.

Αρκουμανέας: Ένα είναι το εθνικό μητρώο COVID
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, επέμεινε ότι ένα είναι το εθνικό μητρώο COVID και δεν έχει σχέση με αυτό που εσκεμμένα κάποιοι παρουσιάζουν ως διπλό βιβλίο. Ο κ. Αρκουμανέας, εξήρε το έργο των 1.000 εργαζομένων στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, που πραγματοποίησαν 35.000 αποστολές σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και έκαναν 1,5 εκατ. τεστ.

Χαρδαλιάς: Παραμένουμε σε συναγερμό, παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση

«Παραμένουμε σε συναγερμό, παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση», ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι «στην Πολιτική Προστασία δεν είχαμε και δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου».