Άδεια πατρότητας με αποδοχές και προστασία γονέων από απόλυση κατά την χρήση άδειας

Άδεια πατρότητας με αποδοχές και διατάξεις για την προστασία των γονέων από την απόλυση κατά την χρήση άδειας για την ανατροφή των τέκνων, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, στην επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλια της κυβέρνησης για τα εργασιακά, θα συμπεριληφθούν οι εξής προβλέψεις:

  • Άδεια πατρότητας με αποδοχές, που θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου του.
  • Γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα και η άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές. 
  • Διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζομένων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους, καθώς και 
  • προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους».
  • Επίσης, θα γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει σήμερα ως προς την προστασία των διαφόρων κατηγοριών εργαζόμενων-γονέων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, διευκρίνισε ότι «κάποια από αυτά τα μέτρα αναφέρονται ήδη στην Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, η οποία θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την επεξεργασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό Πρόβλημα».