Πρόβλεψη σοκ για 6.000 μολύνσεις ημερησίως τον Μάιο & 40% αύξηση κρουσμάτων εντός 15ήμερου

«Κόκκινος» συναγερμός στην Αττική: Τα λύματα δείχνουν 40% αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο 15ήμερο.

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει από τους επιστήμονες για την διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική, με τα λύματα να δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων κατά 40% το επόμενο 15ήμερο και με ακόμη πιο σοκαριστικές προβλέψεις, μακροπρόθεσμα, εάν αυτό το κρίσιμο δίμηνο δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα και δεν συνειδητοποιήσουμε άπαντες την ανάγκη να τα τηρήσουμε και να εντείνουμε την προσοχή μας.

Ταυτόχρονα η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης εξελίσσεται σε σοβαρή απειλή, ενώ την ίδια στιγμή είμαστε σε επιφυλακή και για τις άλλες μεταλλάξεις στην Ελλάδα, που μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για το τρίτο κύμα της επέλασης του κορωνοϊού, που όλοι απευχόμαστε.

Χωρίς μέτρα θα έχουμε 6.000 κρούσματα ημερησίως τον Μάιο

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προειδοποίησε, μιλώντας στο ethnos.gr, ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα θα φτάσουμε, στο καλό σενάριο, στα 6.000 ημερήσια κρούσματα στα μέσα Μαΐου.

Από τις 17 με 20 Φεβρουαρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε στη χώρα μας αύξηση στα ημερήσια κρούσματα εξαιτίας της μετάλλαξης στελέχους από τη Βρετανία, εκτιμά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Στις 17 Μαρτίου υπολογίζει ότι τα ημερήσια κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκονται στις 2.000, με την πολιτεία να αναγκάζεται να πάρει πολύ σκληρά νέα μέτρα.

Σε διαφορετική περίπτωση, εαν, δηλαδή δε ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ο καθηγητής Σαρηγιάννης θεωρεί ότι η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας θα στις 15 με 17 Μαΐου. Τότε, στο καλό σενάριο, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκεται στις 6.000, όπως υπολογίζει.

Τα λύματα δείχνουν μεγάλη αύξηση τις επόμενες μέρες

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης, προεξόφλησε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες με βάση τα ευρήματα στα λύματα του λεκανοπεδίου.

«Από την 20η Δεκεμβρίου και μετά», δήλωσε στο MEGA, «σταδιακά, αυξάνεται το ιικό φορτίο, γεγονός που δείχνει σταθερή επέκταση της διασποράς. Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%. Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί την μετάδοση».

«Αυτό που παρατηρούμε στα λύματα, οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες. Κι αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση», διευκρίνισε. «Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο 15μερο περιμένουμε 40% αύξηση των κρουσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Οι δύο δείκτες που φοβίζουν τους επιδημιολόγους

Σύμφωνα με πληροφορίες που επίσης μετέδωσε το MEGA, οι λοιμωξιολόγοι ενημερώνουν την κυβέρνηση ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για την Αττική και είναι αντιληπτό πως, σε περίπτωση που η κατάσταση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο Λεκανοπέδιο, τότε θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα σε όλο το σύστημα Υγείας.

Οι επιδημιολόγοι προβληματίζονται ιδιαίτερα από δύο στοιχεία:

  • Το πρώτο είναι η αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας του κορονοϊού στην Αττική που, σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή Τσιόδρα, είχε φθάσει ήδη από την περασμένη Παρασκευή στο 1,01.
  • Το δεύτερο είναι η ταχεία εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού που, με βάση τις ευρωπαϊκές έρευνες και την ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι τουλάχιστον κατά 30% πιο μεταδοτικός από τον αρχικό ιό.

Ανησυχία για την βρετανική μετάλλαξη

Κώδωνα κινδύνου για το βρετανικό στέλεχος του ιού έκρουσε και ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος δηλώνοντας: «Πιο πολύ με ανησυχεί το βρετανικό στέλεχος. Αν γίνει διασπορά θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ελπίδα είναι να μην επικρατήσει το στέλεχος μέσα στον Φεβρουάριο και να φτάσουμε τον Μάρτιο, όπου οι δραστηριότητες θα γίνονται σε μεγαλύτερο βαθμό σε εξωτερικούς χώρους».

Οι μεταλλάξεις, η ταχεία μετάδοσής τους και το ασαφές ακόμη τοπίο που υπάρχει ως προς το εάν, και κατά πόσο, καλύπτονται από τα εμβόλια οδηγεί σε προβλέψεις- σοκ και για την πανελλαδική εξέλιξη της πανδημίας μέσα στην άνοιξη.