Για το ενδεχόμενο τρίτου κύματος, προετοιμάζεται η κυβέρνηση: Έκτακτη σύσκεψη στο υπ. Υγείας

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη σύσκεψη, που γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης και είναι σε εξέλιξη, συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Συναγερμός μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη

Συναγερμός έχει σημάνει σε Αρχές και ειδικούς, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, χθες Κυριακή.

Ένας διάκονος στη Θεσσαλονίκη είναι ο πρώτος που διαγνώστηκε με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη και οι Αρχές θα προχωρήσουν σε σαρωτικούς ελέγχους.

Ο 36χρονος κληρικός είναι μάλιστα προσωπικός διάκονος του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και φέρεται να είχε βρεθεί ξανά θετικός στον κορωνοϊό πριν από δύο μήνες.

Τώρα νόσησε ξανά και αυτή τη φορά βρέθηκε θετικός στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορωνοϊού εντοπίζεται στη χώρα μας, με τον ασθενή να είναι σε απομόνωση χωρίς να εκδηλώνει βαριά συμπτώματα.

Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω της μετάλλαξης

Μετά τον εντοπισμό του συγκεκριμένου κρούσματος, ο Νίκος Χαρδαλιάς μετέβη εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

«Η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα. Αφορά σε στέλεχος της Εκκλησίας και όχι ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση, με την εξαίρετη συνεργασία της Μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών που εμπλέκονται προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή, ακολουθούμε το μονοπάτι των επαφών», ανέφερε ο υφυπουργός σε μια προσπάθεια να μη δημιουργηθεί πανικός από την είδηση αυτή.

Χαρδαλιάς: Η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς

«Δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε (σ.σ.: το εν λόγω κρούσμα). Γι’ αυτό γίνεται ιχνηλάτηση, για να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε κάποια πράγματα. Έχουμε ενδείξεις και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ αναφορικά με τους εμβολιασμούς επισήμανε: «Δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. Προχωράμε με βάση το σχέδιό μας. Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο».