Lockdown: Στα περσινά επίπεδα η κίνηση στην Αττική τον Ιανουάριο παρά την απαγόρευση

Σχεδόν μηδαμινή ήταν η επίδραση του lockdown στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, όπως προκύπτει από το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα συγκριτικά κυκλοφοριακά δεδομένα που κατέγραψε το Κέντρο σχετικά με το πώς κυμάνθηκε η κίνηση το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, όταν, όμως, η χώρα δεν βρισκόταν σε καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Με βάση τα στοιχεία τα οποία συνέλεξαν οι συγκοινωνιολόγοι του κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας από 1000 σημεία μέτρησης η κυκλοφορία σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, ήταν στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, που δεν εφαρμόζονταν μέτρα περιορισμού για την πανδημία.

Έτσι διαπιστώθηκε αύξηση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 0,5 % μεταξύ της 4ης εβδομάδας του φετινού Ιανουαρίου και της 4ης εβδομάδας του Ιανουαρίου του 2020.

Σε ό,τι αφορά την καταγραφή της κίνησης την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μήνα που άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδας, διαπιστώθηκε μικρή αύξηση της τάξης του 0,3%, με εξαίρεση κάποιες οδικές αρτηρίες που υπάρχει πάντα κυκλοφοριακός φόρτος όπως ο Κηφισός, η λεωφόρος Ποσειδώνος, η Μεσογείων όπου η αύξηση είναι, κατά μέσο όρο, της τάξης του 5%.

Προτεραιότητα για τη διοίκηση της Περιφέρειας, όπως αναφέρεται, είναι η προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών και η αναβάθμιση της αστικής κινητικότητας στην Αττική.

Σ΄αυτό το πλαίσιο, εκτός των τακτικών προληπτικών αλλά και κατασταλτικών εργασιών στις οποίες προβαίνουν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας επί του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της (συντηρήσεις και ανακατασκευές οδοστρωμάτων , αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας, διαγραμμίσεις, συντήρησης Φωτεινής σηματοδότησης και ηλεκτροφωτισμου κοκ), πολύ μεγάλη προτεραιότητα δίνεται στην πρόληψη , μέσω της παρακολούθησης της ροής και της εξέλιξης της κυκλοφορίας από το σύγχρονο κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας της περιφέρειας Αττικής.

Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες της Αττικής ανά πάσα στιγμή μπορούν να γνωρίζουν τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν στις σημαντικότερες αρτηρίες της πρωτεύουσας.