Κορωνοιός: Αύξηση κρουσμάτων και μείωση στις προμήθειες των εμβολίων - Η δύσκολη εξίσωση

Σε μία πολύ δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται η κατάσταση με την πανδημία τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο με την αύξηση των κρουσμάτων από τη μία πλευρά και τις δυσκολίες παραγωγής και παράδοσης των εμβολίων έναντι του κορωνοιού από την άλλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τη διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca λίγες ώρες μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ο οποίος ενέκρινε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας από 18 ετών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα σε άτομα άνω των 55 ετών για να δώσουν μια εικόνα για το πόσο καλά θα λειτουργεί το εμβόλιο σε αυτήν την ομάδα. Βέβαια αναμένεται προστασία, δεδομένου ότι παρατηρείται ανοσοαπόκριση και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται ως δύο δόσεις στον βραχίονα, η δεύτερη μεταξύ 4 έως 12 εβδομάδων μετά την πρώτη.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο πόνος και η ευαισθησία στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, κόπωση, μυϊκός πόνος, γενικό αίσθημα αδιαθεσίας, ρίγη, πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις και ναυτία. Οι παρενέργειες ήταν συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώθηκαν σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει ότι η ΕΕ αναμένει από την εταιρεία την παράδοση και των 400 εκατομμυρίων δόσεων «όπως έχει συμφωνηθεί».

Β. Κικίλιας: Δίχτυ προστασίας από την Ευρώπη

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος συμμετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου τόνισε ότι “η Ευρώπη οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος και να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες.

Αρχές καλοκαιριού θα έχουν παραδοθεί οι παραγγελίες του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech μελέτη που δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό “Science” δείχνει ότι διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα του απέναντι στο «βρετανικό» στέλεχος του κορονοϊού SARS-CoV-2.

“Αισιόδοξος» ότι σύντομα η εταιρεία του θα μπορέσει να παραδώσει τις δόσεις του εμβολίου για τις οποίες έχει δεσμευτεί δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, λέγοντας ότι προς τα τέλη του δεύτερου τριμήνου του έτους, δηλαδή στις αρχές καλοκαιριού, δεν θα υπάρχει καμία ανησυχία για τον εφοδιασμό εκείνων τους οποίους έχει υποσχεθεί να εφοδιάσει η Pfizer.

Επιπλέον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένει ότι θα λάβει σύντομα αίτημα για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την
Covid-19.

Εξαδάκτυλος: Δεν θα έχουμε σύντομα ανοσία

Σε ότι αφορά τη χώρα μας ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως «δεν έχουμε τον εφοδιασμό με εμβόλια που είχαμε σχεδιάσει από την αρχή», προσθέτοντας ότι δεν θα εξασφαλίσουμε γρήγορα την ανοσία του πληθυσμού.

Σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική είπε πως η πανδημία είναι παρούσα και δεν υπάρχει τρόπος να εξαφανιστεί.

Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί στους άνω των 75 ετών

Τέλος, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 251.000 εμβολιασμοί και τα κλεισμένα ραντεβού ανέρχονται στις 650.000 για άτομα άνω των 80 ετών.
Το υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου είναι διασφαλισμένη και πως με βάση τον προγραμματισμό οι 650.000 εμβολιασμοί θα γίνουν κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Για τα άτομα άνω των 75 ετών, την επόμενη, δηλαδή, ηλικιακή ομάδα, η διαδικασία εμβολιασμού θα ανοίξει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.