Πάμε για 3ο σκληρό lockdown στην Αττική: «Ακορντεόν» για αγορά, αναβολή για Λύκεια & «πάγωμα» κυκλοφορίας από τις 18:00

Στις 18:00 σήμερα Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, οι ανακοινώσεις.

Όλα «δείχνουν» πως πάμε για το τρίτο σκληρό lockdown στην Αττική, με τους λοιμωξιολόγους της υποεπιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, να εισηγούνται την αυστηροποίηση των μέτρων, που εντάσσει την Αθήνα ξανά στις «κόκκινες» περιοχές, υπό τον φόβο ενός νέου τσουνάμι κρουσμάτων.

Την απόφαση αυτή έλαβε αργά χθες το απόγευμα η υποεπιτροπή που απαρτίζεται μόνον από λοιμωξιολόγους, ενώ θα την εξετάσει σήμερα η ολομέλεια της επιτροπής για την πανδημία (με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά), που θα κάνει την τελική εισήγησή της στον πρωθυπουργό.

Κατόπιν λαμβάνονται οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις για τις επόμενες ημέρες θα γίνουν στις έξι σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Πιθανότατα από τις 6 το απόγευμα η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική

Μιλώντας στο OPEN ο Νίκος Σύψας ανέφερε πως η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και πως μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα. Παράλληλα, τα καταστήματα, εφόσον μπει όλος ο νομός σε κόκκινο συναγερμό, θα επανέλθουν στη μέθοδο του click away.

Ο κ. Σύψας δήλωσε πως σήμερα η επιτροπή των ειδικών για τον κορωνοϊό θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές. Σημείωσε πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα. Διευκρίνισε, δε, πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60%.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο καθηγητής ανέφερε πως προκρίνεται το άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου, παρόλο που στο παρελθόν είχε αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο κ. Σύψας τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για εκείνη της Αφρικής ότι δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Είναι δυνατόν να «νεκρώνει» από τις 18.00 η Αθήνα;

Αναφορικά με τα ακραία σενάρια για επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Αττική, ώστε να εκκινεί από τις 6 το απόγευμα (και όχι στις 9 που ισχύει) θεωρείται δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς θα νέκρωνε η πρωτεύουσα, κάτι που θα πλήξει ακόμα πιο καθοριστικά την οικονομία και την κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε μεταξύ άλλων ότι “η απάντηση της κυβέρνηση σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης θα είναι πάντα δυναμική και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα”, ενώ συνεργάτες του τονίζουν ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί, καθώς αυτό που πρωτεύει είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Ανησυχία για τον δείκτη μεταδοτικότητας 

Οι επιστήμονες ήδη από χθες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για το γεγονός πως ειδικά στην Αττική, ο δείκτης μεταδοτικότητας, το γνωστό R δηλαδή, έχει πια ξεπεράσει το κρίσιμο 1 και βρίσκεται στο 1,1.

Από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους, διαπίστωσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  μια αύξηση των κρουσμάτων της τάξης του 40% (!). Παρ ότι η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά ένα μέρος της στο ότι πλέον γίνονται καθημερινά περισσότερα μοριακά τεστ κορωνοϊού συγκριτικά με τα rapid test, δεν παύει να προκαλεί συναγερμό.

Στα όρια του να “κοκκινίσει” η Αττική

Οι ειδικοί έκριναν ότι η Αττική θα πρέπει να περάσει στον ύψιστο βαθμό επιδημιολογικού κινδύνου. Με άλλα λόγια “να κοκκινίσει” στον επιδημιολογικό χάρτη και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη όσων δραματικών συνέβησαν προ καιρού στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση, προκειμένου να αποφασίσει τα μέτρα που θα εισηγηθεί προς τον πρωθυπουργό.

Διπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες οι εισαγωγές στο «Σωτηρία»

«Στις αποφάσεις μας θα λάβουμε υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, των κλινικών κ.α. Στο ”Σωτηρία” το τελευταίο διάστημα διπλασιάστηκαν τα περιστατικά. Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη», σημειώνουν πηγές της επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα αυτά ήταν αναμενόμενα λόγω της άρσης των μέτρων, αλλά και των εικόνων που παρατηρήθηκαν στην αγορά.

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από μέλη της Επιτροπής, οι ειδικοί εισηγούνται να τηρηθεί με ευλάβεια σχεδόν το σύνολο των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται στις “κόκκινες” περιοχές.

Να μην επαναλειτουργήσουν, δηλαδή, τα γυμνάσια και τα λύκεια που είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα, να επανέλθει το click away στο λιανεμπόριο, με εξαίρεση ίσως τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης που μπορεί να λειτουργήσει το click in shop, να απαγορευτούν εκ νέου οι θρησκευτικές τελετές, να αυστηροποιηθεί πολύ η μετακίνηση των εργαζομένων που πλέον θα πρέπει να επιδεικνύουν αποδεικτικό από την εργασία τους και ενδεχομένως να μετακινηθεί νωρίτερα η ώρα της νυκτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε βραδινή τηλεοπτική της εμφάνιση στο Action 24,  τόνισε πως με την Αττική στο «κόκκινο», θα πρέπει πιθανώς τελικά να μην ανοίξουν καθόλου τα λύκεια.

Επίσης είπε πως στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές ίσως θα πρέπει να ανοίξουν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. Που σημαίνει, ότι το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να ανοίξουν τουλάχιστον τα γυμνάσια – σε αντίθεση με τους ειδικούς που εισηγούνται το αντίθετο.

Η Επιτροπή φέρεται να συμφωνεί να παραμείνουν – προς ώρας ανοικτά τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ασφυκτικές οι πιέσεις στην οικονομία 

Βεβαίως, η απόφαση για ένα σκληρό lockdown στην Αττική δεν είναι εύκολη καθώς η οικονομία βρίσκεται ήδη σε οριακή κατάσταση και ενδεχόμενη περαιτέρω επιβάρυνση, θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά.

Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλλακάκης έχει σπεύσει να τονίσει ότι δεν είμαστε κοντά στη χρεοκοπία, αλλά δεν χρειάζεται και να φτάσουμε.

Τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν εμφανής η αγωνία της κυβέρνησης να αρχίσουν να ανοίγουν σταδιακά και ελεγχόμενα διάφοροι κλάδοι της οικονομίας. Οι εξελίξεις, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Η Ευρώπη “φλέγεται”

Κάτι ανάλογο συμβαίνει βέβαια, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα τρίτο, πιο επιθετικό κύμα της πανδημίας.

Τα lockdown διαδέχονται το ένα το άλλο, σε πολλές ακόμα Ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και πολλές άλλες χώρες να βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.