Αγωνία για την μετάλλαξη & την έξαρση σε νέα κρούσματα - «Βράζει» η Αττική

Παραμένει ο έντονος προβληματισμός των ειδικών, για τα κρούσματα μετάλλαξης του κορωνοϊού, καθώς και για την έξαρση κρουσμάτων στην Αττική, με τον ημερήσιο απολογισμό χθες, να φτάνει στα μεγαλύτερα επίπεδά του, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τα 842 κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη από τον ΕΟΔΥ, είναι ο μεγαλύτερος απολογισμός του 15νθημερου, καθώς από τις 12 Ιανουαρίου έχουν να καταγραφούν πάνω από 800 κρούσματα σε μία ημέρα, (τότε είχαν καταγραφεί 866).

Η αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό μολύνσεων από το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, έχει κάνει τους ειδικούς να χτυπούν «καμπανάκια».

Στην Αττική ένα στα δύο κρούσματα

Η Αττική το τελευταίο διάστημα συνεχίζει να εμφανίζει ανοδικές τάσεις σε κρούσματα. Χθες από τα 842 κρούσματα , τα 427 αφορούσαν το Λεκανοπέδιο. Ο ένας στους δύο δηλαδή που βρέθηκε θετικός προέρχεται από την Αττική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας όπου διαγνώστηκαν 113 κρούσματα, ενώ στα βόρεια προάστια βρέθηκαν 76 και 67 στον δυτικό τομέα Αθηνών.

Την ίδια ώρα, στην Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 65 κρούσματα, στην Λάρισα 37, ενώ ανησυχία προκαλούν τα 38 κρούσματα στην Εύβοια. 29 είχε η Αχαΐα και 16 η Κοζάνη.
Ενδείξεις για μεταλλαγμένα κρούσματα στην Βόρεια Ελλάδα

Όσον αφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε αναφέρει την Δευτέρα πως «οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα που έχουν μικρόβια και ιοί για να μπορούν να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση». Στο παγκόσμιο σύστημα Υγείας υπάρχει μία έντονη ανησυχία καθώς εξαπλώνεται παντού και φαίνεται πως το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Μέχρι την Κυριακή είχαν ανακοινωθεί 59 κρούσματα μεταλλαγμένου ιού, με τα περισσότερα να εντοπίζονται σε Αττική και Κρήτη. Ωστόσο, όπως φαίνεται, υπάρχουν και τουλάχιστον δύο περιπτώσεις όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μεταλλαγμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα.

«Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχουν δύο τουλάχιστον μεταλλαγμένα κρούσματα του νέου βρετανικού στελέχους της Covid-19 στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο πρέπει να έρθει και η σχετική επιβεβαίωση από την Ακαδημία Αθηνών γι’ αυτό και δεν έχουν προσμετρηθεί ακόμη στα κρούσματα για τα οποία μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεωργία Γκιούλα.

Σε ερώτηση μάλιστα για τις περιοχές που έχουν εντοπιστεί οι δύο αυτές περιπτώσεις κρουσμάτων που πιθανόν να έχουν εντοπιστεί με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Μ. Βρετανία, η κ. Γκιούλα σημείωσε πως «το ένα βρέθηκε στον νομό Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης όχι μέσα σε αυτή και ένα ακόμη στην Κεντρική Μακεδονία».

Συμπεράσματα ΑΠΘ: Σε κάποιο σημείο θα κυριαρχεί το μεταλλαγμένο στέλεχος

Ένα άλλο σημείο του μεταλλαγμένου στελέχους που έρχεται να ανησυχήσει την ιατρική κοινότητα, είναι τα συμπεράσματα των ερευνητών του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και του Εθνικού Εργαστηρίου όπου αναφέρουν πως από κάποιο σημείο και μετά, θα είναι αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος, που θα κυριαρχεί του κορωνοϊού.

«Εφόσον πρόκειται για πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος και έχει εισέλθει στη χώρα, είναι πολύ πιθανόν και να επικρατήσει. Σε κάποιο σημείο, τα πιο πολλά θετικά δείγματα θα είναι του μεταλλαγμένου στελέχους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθηγήτρια Άννα Παππά-Κονιδάρη.