Αντιδρά η ΕΣΗΕΑ για τις αγωγές Τσίπρα κατά Παπαχρήστου-Κουρτάκη

Η ΕΣΗΕΑ μέσω σχετικής ανακοίνωσής της εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της σε σχέση με τις αγωγές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά των δημοσιογράφων Γιάννη Κουρτάκη και Γιώργου Παπαχρήστου.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων ζητά την «κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, ώστε να παύσει, επιτέλους, η βιομηχανία αγωγών, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τις αγωγές του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά των δημοσιογράφων Ιωάννη Κουρτάκη και Γιώργου Παπαχρήστου, εκφράζει για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή του για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων που καταφεύγουν σε αγωγές κατά δημοσιογράφων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα, και επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, ώστε να παύσει, επιτέλους, η βιομηχανία αγωγών, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι τα θέματα που προκύπτουν από τη δημόσια κριτική, η οποία πρέπει πάντα να στηρίζεται στις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1998 και του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας».

Αγωγές 1 εκατομμυρίου κατά Κουρτάκη-Παπαχρήστου

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αγωγή κατά των δημοσιογράφων Γιάννη Κουρτάκη και Γιώργου Παπαχρήστου, οι οποίες αφορούν δημοσιεύματα για την υπόθεση με την εξοχική κατοικία που ενοικιάζει ο ίδιος στα Λεγραινά.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Κουρτάκης το πρωί της Τρίτης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Τwitter, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αγωγή εναντίον του, με την οποία ζητά το ποσό του 1 εκ. ευρώ.

«Πριν από λίγο μου επιδόθηκε αγωγή του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητά 1 εκ. ευρώ. Πέραν των όσων ισχυρίζεται ο τέως πρωθυπουργός, έχει ιδιαίτερη σημασία και ο Δικηγόρος που επέλεξε. Είναι ο Γιάννης Μαντζουράνης. Να του προτείνω και μάρτυρα; Μίμη Παπαγγελόπουλο», σημειώνει ο Γιάννης Κουρτάκης.

Μέσω ανάρτησής του στο Twitter και ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος αναφέρεται στην αγωγή τονίζοντας ότι «λυπάμαι που δεν το καταλαβαίνει, αλλά με εκβιασμούς, απειλές, εκφοβισμούς και αγωγές δεν πρόκειται να πείσει την κοινωνία».