Διασπείρεται η μετάλλαξη της Covid-19: Ενδείξεις κρουσμάτων & στη Βόρεια Ελλάδα

Μετά την Αθήνα και την Κρήτη, έχουμε ενδείξεις πως υπάρχουν κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού και στη Βόρεια Ελλάδα, που ανησυχούν ιδιαιτέρως τόσο τους ειδικούς, όσο και την κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο κ. Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα Τρίτη 26 Ιανουαρίου, εξήγησε πως στη χώρα μας προς το παρόν έχουν εντοπιστεί κρούσματα μόνο της βρετανικής μετάλλαξης. 59 όπως ανακοινώθηκε χθες σε Αττική και Κρήτη,  μερικά εκ των οποίων “ορφανα” και ιδιαιτέρως ανησυχητικά, καθώς δεν σχετίζονται με ταξίδι ή οποιουδήποτε είδους επαφή με κρούσματα από το εξωτερικό και επομένως διερευνάται χωρίς αποτέλεσμα η προέλευσή τους, ενώ υπάρχουν και μερικά «ύποπτα» πιθανά κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας», και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση, η οποία είναι μια ειδική διαδικασία, που γίνεται στην Αθήνα, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, ο κ. Αρκουμανέας εξέφρασε την ανησυχία του για περισσότερα κρούσματα κάτι που όπως είπε έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύπλοκη εξίσωση και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ένα ακόμα γενικό lockdown, εάν τα στοιχεία οδηγήσουν την Επιτροπή Επιστημόνων σε μία τέτοια εισήγηση, παρότι βεβαίως κάτι τέτοιο είναι ένα ενδεχόμενο που όλοι απευχόμαστε.

Κατά 30% πιο μεταδοτικός ο μεταλλαγμένος ιός από τη Βρετανία 

Επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζουν ότι η βρετανική μετάλλαξη του ιού, -η οποία βρίσκεται πίσω από την αύξηση των μολύνσεων-, ίσως δεν είναι απλά πιο μεταδοτική αλλά και πιο θανάσιμη, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας κατά περίπου 30% σε σχέση με άλλα στελέχη του ιού.

Η βρετανική μετάλλαξη του ιού -γνωστή ως B.1.1.7- είναι επίσης έως 70% πιο μεταδοτική από άλλες παραλλάξεις που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει εντοπισθεί σε διάφορα σημεία της υφηλίου.

Μάλιστα αξιωματούχοι των υπηρεσιών Υγείας των ΗΠΑ έχουν μάλιστα προειδοποιήσει ότι το βρετανικό στέλεχος μπορεί να καταστεί η κυρίαρχη εκδοχή κορωνοϊού στις ΗΠΑ, έως τον Μάρτιο.