Δεν αποκλείεται νέο lockdown - «Κόκκινος συναγερμός» για τις μεταλλάξεις

Μεγάλη ανησυχία έχει επιφέρει στην επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με την παρακολούθηση της πανδημίας, στην Ελλάδα, ο εντοπισμός των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, τα οποία και χαρακτηρίζονται από ακόμη πιο υψηλή μεταδοτικότητα, ενώ σε κάποιες κατηγορίες ασθενών προκαλούν και βαρύτερη νόσηση.

Οι επιστήμονες αυτοί δεν κρύβουν πλέον το άγχος τους για την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα και τους κινδύνους που αυτή εμπεριέχει, όπως, για παράδειγμα το ενδεχόμενο νέας σκληρής καραντίνας, αν υπάρξει διασπορά του στελέχους.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου γενικού lockdown, ο πρ. του ΕΟΔΥ

Στο ερώτημα εάν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των μέτρων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, εξήγησε μιλώντας σήμερα Τρίτη, στον ΣΚΑΪ πως στη χώρα μας, προς το παρόν έχουν εντοπιστεί κρούσματα με την βρετανική μόνο μετάλλαξη.

Είναι συνολικά 59 κρούσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων στην Αττική και την Κρήτη, ενώ υπάρχουν και μερικά «ύποπτα» στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία και διερευνώνται.

Όπως τόνισε ο κ. Αρκουμανέας εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση προφανέστατα αυτό θα επηρεάσει και κάποιες αποφάσεις, επομένως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown. εάν υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια.

Για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία την προσεχή Δευτέρα, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας,τόνισε πως πρόκειται για μία απόφαση ειλημμένη, ενώ για την επόμενη δραστηριότητα που θα μπορούσε να ξεκινήσει, δεν διευκρίνισε, καθώς όπως υπενθύμισε οι αποφάσεις λαμβάνονται κάθε Παρασκευή, βάσει των εισηγήσεων από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

«Συζητάμε εβδομάδα- εβδομάδα, μέρα – μέρα. Ανοίγουμε σταδιακά ακριβώς ώστε να βλέπουμε την επίπτωση της κάθε άρσης και για να έχουμε καλύτερη εικόνα για μετάλλαξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Σαρηγιάννης: Οι μεταλλάξεις με ανησυχούν ιδιαίτερα

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, οι νέες μεταλλάξεις τον ανησυχούν πολύ, κυρίως για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2,1.

Ο αριθμός κρουσμάτων είναι λίγο αυξημένος, όμως δεν έχουμε υπερβολική αύξηση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα μεταλλαγμένα στελέχη, είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.

Χρειάζονται περισσότερα  τεστ

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας για το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων είπε ότι θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν, αλλά πρέπει η επιτροπή να το ξαναδεί το θέμα, καθώς είναι σημαντικό να γίνονται τεστ και να αυξηθεί ο αριθμός τους.

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη βρετανική μετάλλαξη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις ΜΕΘ και να έχουμε πάνω από 500 διασωληνωμένους ξανά.

Βατόπουλος: Δεν είναι άμεσο, αλλά δεν αποκλείεται και ένα νέο lockdown

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τρίτου lockdown αλλά υπογράμμισε ότι «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο».

Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις, προσθέτοντας ότι απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται».

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα χωρίς ωστόσο να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Εξαιρετικά σημαντικός ο εμβολιασμός, το ταχύτερο δυνατόν

Ειδικά για τις μεταλλάξεις εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.

Για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, είπε ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση είπε ότι είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας.