Σαφές μήνυμα Δερμιτζάκη για μετακινήσεις: Να μπει κόφτης στα SMS αν χρειαστεί

Προβληματισμό και έντονες ανησυχίες έχουν προκαλέσει στους ειδικούς οι εικόνες  συνωστισμού που παρατηρήθηκαν χθες στις αγορές πολλών περιοχών της χώρας μας.

Ενόψει της εξέλιξης αυτής, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, κατέστησε σαφές ότι αν χρειαστεί, θα πρέπει να μπει κόφτης στο SMS των μετακινήσεων.

«Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από τον σχεδιασμό της επιτροπής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» για την αυξημένη κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, ανέφερε ότι καταλαβαίνει «την ψυχολογική πίεση του κόσμου», αλλά «δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα.

Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό. Όμως, δεν ανησυχεί τόσο πολύ, γιατί ήταν έξω και φορούσαν μάσκα» .

Μ. Δερμιτζάκης: Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία

Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα ότι δεν τον φοβίζει η παράλληλη επαναλειτουργία της αγοράς και των σχολείων. «Φοβάμαι τη χαλάρωση στην τρίτη εβδομάδα, γιατί ο κόσμος μπορεί να εφησυχάσει επειδή δεν ανέβηκαν τα κρούσματα. Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία. Προτιμώ να συναντιούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με μάσκες και μέτρα», εξήγησε.

Αυτό που με φοβίζει, συμπλήρωσε ο καθηγητής, είναι να πάμε για σκι, να επιτραπούν κινήσεις μη καθημερινές, με την έννοια ότι βγαίνουμε από τους αυτοματισμούς των μέτρων. «Χρειαζόμαστε καθημερινότητα, ρουτίνα και αυτοματισμούς», υπογράμμισε ο ίδιος.