«Έσπασαν» όλα τα κοντέρ οι εμβολιασμοί στο Ισραήλ-Κάτω από 1 ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού

Ο δείκτης αναπαραγωγής του COVID-19 στο Ισραήλ έπεσε κάτω του 1, για πρώτη φορά από τότε που η χώρα άρχισε την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού παγκοσμίως, γεγονός που φανερώνει ότι η πανδημία μπορεί να αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί.

Επισημαίνεται ότι ο δείκτης «R» πάνω του 1 υποδηλώνει ότι οι λοιμώξεις αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, ενώ στην περίπτωση που κινείται κάτω του 1 υποδεικνύει μια παύση της εξάπλωσης του ιού κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ο δείκτης «R» στο Ισραήλ είχε πέσει στο 1,3 στις 11 Δεκεμβρίου. Η χώρα ξεκίνησε τον εμβολιασμό των πολιτών της την επόμενη της εβδομάδας εκείνης. Με την εξάπλωση του ιού να κλιμακώνεται, στις 27 Δεκεμβρίου επέβαλε ένα τρίτο εθνικό lockdown, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει.

«Αν βλέπουμε φως; Βλέπουμε μια χαραμάδα φωτός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας, Γιόαβ Κις, στο τηλεοπτικό δίκτυο 13 TV, καθώς το Ισραήλ καταγράφει δείκτη αναπαραγωγής «R» COVID-19 0,99. «Πετύχαμε μια παύση, αλλά την πετύχαμε στα υψηλά ποσοστά νοσηρότητας», προσέθεσε.

1 στους 4 πολίτες έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού

Πίστωσε αυτή την πτώση του δείκτη στο lockdown και τους εμβολιασμούς, καθώς πάνω από το ¼ των 9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί. Ωστόσο τόνισε πως τα εμβόλια «μείωσαν κυρίως τις περιπτώσεις σοβαρής νοσηρότητας, όχι απαραίτητα τον αριθμό των φορέων».

Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα ότι η μείωση θα ήταν πιο σημαντική αν δεν υπήρχε η παρουσία της ιδιαίτερα μεταδοτικής βρετανικής παραλλαγής του νέου κορωνοϊού.