Ένταση στις φοιτητικές πορείες σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη: Χημικά & προσαγωγές

Μεγάλες φοιτητικές πορείες τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη παρά τους περιορισμούς που ισχύουν στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης της μετάδοσης του κορωνοϊού και του γενικευμένου lockdown, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση στον τομέα της παιδείες έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Φοιτητές φορώντας τις μάσκες τους, αρχικά κάθονταν κάτω και στη συνέχεια διαδήλωσαν αντιδρώντας στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, με μεγάλα  συλλαλητήρια που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα κέντρα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας παρέλυσαν για αρκετές ώρες, ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις, τα χημικά και οι προσαγωγές.

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης φοιτητών

Στην Αθήνα, με κεντρικό σύνθημα «Έξω η αστυνομία από τις σχολές», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι που συμμετείχαν στη διαδήλωση ζήτησαν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ενώ αντιδρούν ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σε σειρά άλλων θεμάτων.

Την κινητοποίηση στήριξαν και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι με τη σειρά τους διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για το το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ ζητούν περισσότερα μέτρα προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων.

Προσπάθεια να εμποδιστεί η πορεία στην Θεσσαλονίκη

Μάλιστα, στην Θεσσαλονίκη προκλήθηκε και ένταση, καθώς αρχικά οι αστυνομικές δυνάμεις με χρήση χημικών προσπάθησαν να εμποδίσουν τους φοιτητές από το να κάνουν πορεία, ενώ έγιναν και τρεις προσαγωγές.

Αρχικά οι φοιτητές περιορίστηκαν ξανά στην πλατεία αλλά λίγο αργότερα επιχείρησαν και τελικά κατάφεραν να πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε από την Αρχαία Αγορά και έφθασε μπροστά από το ΥΜΑΘ, χωρίς οι αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να την αποτρέψουν ξανά, εφόσον πλέον ήταν σε εξέλιξη και κύλησε ομαλά στη διάρκεια όλης της διαδρομής των διαδηλωτών, όπως μεταδίδει το GRTimes.

Όλα αυτά χαρακτηριστικό είναι ότι συνέβησαν την ώρα που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παρουσίαζε το σχέδιο για τις διαδηλώσεις και τις πορείες.